illustratie hennep stockadr wiet weed hennepplantage
Volledig scherm
illustratie hennep stockadr wiet weed hennepplantage © ThinkStock

Katvanger wietteelt Bladel nerveus bij rechtbank

DEN BOSCH - Een man die het huurcontract voor een henneploods in Bladel op zijn naam liet zetten, zat donderdag zenuwachtig voor zijn rechters.

Door zijn toenmalige verslavingen - ghb, ketamine, cocaïne - was hij in een kwetsbare positie beland. Daarom ook liet hij het huurcontract voor een loods in Bladel op zijn naam zetten. Dat in die loods hennep geteeld zou gaan worden wist hij wel, maar hij had schulden bij de telers die de schuur gingen gebruiken en ook bij anderen.

Nerveus

Ruben S. (28) uit Veldhoven zat donderdag nerveus voor de rechtbank in Den Bosch. Hij had zich als katvanger laten gebruiken door de wiettelers die in Bladel aan de slag waren gegaan. Hun namen noemde hij niet nadat de loods in februari 2017 door de politie was ontdekt. Donderdag noemde hij ze nog steeds niet. ,,Ik was bang voor die mensen. Ik heb klappen gehad en er lag een keer een pistool op tafel.”

Zelf had S. nooit huur betaald aan de Bladelse verhuurder en niet geprofiteerd van de wietopbrengsten. De officier van justitie eiste 120 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk. S. moet wat de officier betreft ook 4500 euro aan gestolen stroom vergoeden aan Enexis.

Spanje

Een tweede verdachte, Jochem G. (45) woont tegenwoordig in Spanje en was niet bij de rechtszaak. G. had volgens de officier misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van S. en was wel daadwerkelijk betrokken bij de teelt. 

De politie trof G. destijds aan bij de loods, hij had de sleutels van de wiethokken in bezit en in de bus waarmee hij reed hing een wietgeur. Tegen G. eiste de officier vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Plus het terugbetalen van 55.000 euro aan wietwinst.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven