Volledig scherm
Het aanzicht van de restauratie van het Klein Paradijs/de Kazerne gezien vanaf de Paradijslaan. Met rechts het marechausseehuis aan de Grote Berg en links het voormalige koetshuis, met daartussen de nieuwe glazen lobby. © Architectuurproducties/Ontwerp Harrie van Helmond

Kazerne in Eindhoven monumentaal podium voor design

EINDHOVEN -  Achter de bouwschutting op de hoek Grote Berg/Paradijslaan in Eindhoven wordt gewerkt aan de tweede fase van de Kazerne, het 'internationale podium voor design'. In oktober moeten het hotel, het tweede restaurant en een creatieve sociëteit klaar zijn.

Nu al kun je tussen de items van een designexpo dineren in het restaurant van de Kazerne aan de Paradijslaan. Vanaf oktober, als de restauratie en verbouwing van de historische panden op het terrein klaar is, komt daar in ieder geval de mogelijkheid bij om te slapen in een design-omgeving. Of om een biertje te drinken in de creatieve sociëteit. ,,We zochten naar verdere manieren om de beleving van onze design-tentoonstellingen te intensiveren", vertelt Annemoon Geurts, met partner Koen Rijnbeek de drijvende kracht achter de Kazerne. 

Volledig scherm
De binnenplaats van de Kazerne/Klein Paradijs aan de Paradijslaan/Grote Berg. Links de oude paardenstallen (van de marechaussee) en rechts het cellenblok. In het midden een zogenaamde paljas: een moderne versie van de overkapping waar paarden werden gestald. © Architectuurproducties

Het is bijna tien jaar geleden dat de gemeente Eindhoven het complex Klein Paradijs aanbood aan het duo. Zeven jaar van zoeken naar financiering en plannen maken gingen er vooraf aan de opening van de eerste fase van de Kazerne in oktober 2014. ,,Nu het restaurant en de exporuimtes goed lopen, kunnen we stap twee zetten. Ja, het loopt prima. Ook al zie je vanaf de straat misschien niet altijd wat er gebeurt in de Kazerne. Maar de zaal zit ook vaak vol", aldus Geurts.

Het zoeken naar financiers en het maken van plannen hebben nogal wat tijd gekost. Eigenaar GEVA BV verbouwt de panden op de hoek met de Grote Berg en verhuurt ze aan de Stichting ter Behoud van Klein Paradijs. Die kan het plan onder meer uitvoeren met een lening van de provincie Noord-Brabant. ,,Let wel: alles moet terugbetaald worden. En niet om de horeca mogelijk te maken, maar voor het designprogramma. En verder zijn er heel veel mogelijkmakers. Mensen die adviezen geven, echt meewerken of materiaal of geld doneren. Zonder hen zou het nooit gelukt zijn."

Volledig scherm
De zolder van het Koetshuis van de Kazerne aan de Paradijslaan in Eindhoven. Dit wordt een creatieve sociëteit in het plan Klein Paradijs. © Ruud Balk

Het plan van architect Harrie van Helmond bevat vier onderdelen: het oude marechausseehuis aan de Grote Berg, het koetshuis aan de Paradijslaan en de cellen en oude stallen aan de binnenplaats. Het voormalige woonhuis voor marechaussees is door de gemeente gebouwd in 1825, de rest is daar in de eeuw daarna bijgebouwd. Alle gemeentelijke monumenten worden zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld. 

In het pand aan de Grote Berg, waar onder meer de Wereldwinkel en de stichting Eindhoven in beeld waren gehuisvest - komen vier van de acht luxe hotelkamers, een multifunctionele ruimte en de designshop. Het koetshuis aan de Paradijslaan - waar tot voor kort de winkel was - herbergt straks een hoogstaand restaurant met zo'n dertig couverts. Op zolder komt de sociëteit. ,,Dat wordt een soort huiskamer met een honesty-bar waar leden of hotelgasten zelf iets te drinken kunnen pakken en een streepje op de lijst zetten. Ongedwongen mensen ontmoeten, dat is het doel. Zo willen we verdere stappen zetten bij het binden van bezoekers van binnen en buiten de stad aan design, het hele jaar door, niet alleen tijdens de Dutch Design Week." Tussen de twee panden komt een glazen lobby. De achtergelegen paardenstallen worden omgebouwd tot nog een multifunctionele ruimte, op de oude hooizolder komt een hotelkamer. Het cellenblok krijgt diverse functies. De oude cel daar - nog compleet met de brits voor gevangenen - wordt deel van een hotelkamer. 

,,En zo kunnen we dit stukje binnenstad eindelijk weer nieuw leven inblazen. En er toptalent op het gebied van design, uit Eindhoven of daarbuiten, onder de aandacht brengen, want dat blijft ons eerste doel", aldus Geurts. 

Meer informatie op de site van de Kazerne. 

Volledig scherm
De hooizolder boven de oude stallen van de Kazerne/Klein Paradijs aan de Paradijslaan/Grote Berg in Eindhoven. Hier komt een van de acht hotelkamers die het complex gaat tellen. © Ruud Balk
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven