Volledig scherm
De Eindhovense vredesactivist Kees Koning in 1988. foto Ton de Hond

'Kees Koning mag niet worden vergeten'

EINDHOVEN – Vandaag, vrijdag 22 juli, is het vijftien jaar geleden dat de markante Eindhovense vredesactivist Kees Koning plotseling overleed.

Door stichting Emmaus en de Hoogstraatgemeenschap wordt hij herdacht. "Kees mag niet vergeten worden", vinden de zusters Theofrida Kolkman (84) en Véronique van Woerkum (90). Zij namen samen met Gerard van de Ven, net als de zusters lid van de Hoogstraatgemeenschap, initiatief tot een gezamenlijke maaltijd vanavond met de bewoners van stichting Emmaus. Zaterdag 23 juli kunnen mensen tussen 10.00 en 13.00 uur bloemen leggen bij de herdenkingsmaquette van Koning bij de Emmausmarkt, Genneperweg 11.

Koning was de man met baard en bijl: een vredesactivist die vaak het nieuws haalde met zijn agressieve acties. Hij knipte hekken van militaire luchthavens open en beschadigde straaljagers met een bijl. In Volkel haalde hij een communicatiemast naar beneden. Vele malen moest hij zich voor rechters verantwoorden. 'Vernietig de wapens, anders vernietigen ze ons', was een van zijn lijfspreuken.

Maar hij was ook een spiritueel, diepgelovig mens die streed voor een betere wereld. Hij woonde in een klein huisje achter het klooster, in een oude, houten opberghok van de voormalige kleuterschool. "Hij had een hele sobere levensstijl. Hij verbouwde zijn eigen groenten, biologisch en maakte dat klaar op vuur dat hij maakte met bijeen gesprokkeld hout.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Spectaculaire ballonvaart voor Eindhovense Angela en haar gezin: 'De hele buurt hielp tijdens noodlanding’

    Spectacu­lai­re ballon­vaart voor Eindhoven­se Angela en haar gezin: 'De hele buurt hielp tijdens noodlan­ding’

    EINDHOVEN - Of ze enig moment in paniek is geweest? Welnee! Dit was juist een ervaring om nooit te vergeten. Angela Jegerings (40) zat samen met haar twee jonge kinderen en echtgenoot in de luchtballon die zondagavond een noodlanding moest maken op een klein voetbalveldje in Eindhoven. Tientallen buurtbewoners hielpen mee om het toestel veilig aan de grond te krijgen. ,,De kinderen vonden het helemaal geweldig.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4175 stemmen