Volledig scherm
Marielle van den Bergh praat met bewoners over een van de wandtapijten. foto René Manders

Kennismaken via een groot wandtapijt

EINDHOVEN - Het hondje van Nel en Gerard Delissen, de overleden moeder en schoonzus van Martha Soerel en het scheepje dat bij Floor en Fien de Leeuw in de kamer staat.

Op de wandtapijten in het gisteren opgeleverde seniorencomplex 't Hof Eindhoven komen veel dierbare herinneringen bijeen. De bewoners stelden de doeken zelf samen tijdens een serie workshops, begeleid door kunstenares Marielle van den Bergh. Bijkomend voordeel: de nieuwe buren kennen elkaar al.

En laat dat nu net de bedoeling zijn van de nieuwbouw aan de Scheerderstraat in Kronehoef. De woningen liggen rond een hofje, de architect heeft bewust gekozen voor een gezamenlijke galerij in plaats van balkons. Ook is er een gemeenschapsruimte, waarvan ook de buurtvereniging en de Surinaamse ouderenstichting Mi Bosie gebruikmaken.

Voor Mi Bosie gaat toch al een lang gekoesterde wens in vervulling. Acht appartementen zijn speciaal bestemd voor Surinaamse ouderen. Martha Soerel schreef zich aanvankelijk vooral in omdat haar moeder dat ook deed. "Voor haar was dit een mooie plek geweest. Mijn zus en ik hebben ons toen ook aangemeld, zodat één van ons voor haar kon zorgen. Helaas is mijn moeder in 2010 overleden en heeft mijn zus zich uit het project terug getrokken." Het concept begon Soerel zelf echter ook steeds meer aan te spreken. "We hadden nog een grote tuin, de kinderen zijn uit huis... En trappen lopen wordt ook bij ons al moeilijker." Dankzij het wandtapijt in de hal verhuist moeder toch nog een beetje mee. "De foto is van het laatste feest waar ze nog bij was: haar 84e verjaardag."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven