Grootste kerstmarkt van Eindhoven, De gehele Edisonstraat wordt ingenomen door een winterse braderie en op het Edisonplein staat een kinderkermis met diverse gratis attracties
Volledig scherm
Grootste kerstmarkt van Eindhoven, De gehele Edisonstraat wordt ingenomen door een winterse braderie en op het Edisonplein staat een kinderkermis met diverse gratis attracties © FotoMeulenhof

Kerstmarkt in Woensel-West: Kerstmis en Koningsdag ineen

EINDHOVEN - Het kerstverhaal van Woensel-West startte zes jaar geleden met de komst van een kameel.  Nu is de jaarlijkse kerstmarkt uitgegroeid tot de grootste van Eindhoven met duizenden bezoekers en zondagmiddag een recordaantal van 150 kramen. 

Wie bij ieder kraam met glüh­wein gezellig een glaasje meedrinkt, haalt het einde niet van de kerstmarkt, die de volledige lengte van de Edisonstraat beslaat.

Toch organiseerde Woensel-West zondagmiddag niet zomaar de zoveelste kerstmarkt, maar eerder een volkse vrijmarkt, waar verkopers van typische kerstartikelen het afleggen tegen bewoners die hun overtollige huisraad aanbieden. Een beetje alsof Koningsdag tegelijk met kerst valt.

Veel van de ruim 150 kramen zijn bemand door buurtbewoners, zoals Svenja Lucassen en Niels van de Rijt die hun kledingcollectie inkrimpen. Voor een schappelijke prijs van 5 euro huurden ze de kraam. Zo schappelijk dat de organisatie geld moet bijleggen en er een limiet is ingesteld.

Quote

We hadden een kameel geregeld
voor de levende kerststal

Frans Vister

,,Voor het eerst werken we met een wachtlijst”, vertelt Frans Vister, de drijvende kracht achter de markt. Vanaf 2013 bemoeien hij en een vijftal buurtbewoners zich actief met de organisatie van de kerstmarkt, die toen met een paar kraampjes op het Franklinplein en een handjevol bezoekers nog weinig voorstelde. Het jaar erop waren er twee keer zoveel kramen en een pak meer volk. ,,Vooral vanwege de levende kerststal, waarvoor we een kameel hadden geregeld.”

Ook ondernemers sloten aan, zoals het Dierenziekenhuis, dat een kerstdiner voor honden serveerde. Al snel zaten ze over de honderd kramen en in 2017 waren er voor het eerst meer bezoekers dan inwoners in de wijk. Dit jaar is het het drukst op het Edisonplein. Hier dansen verschillende groepen van de Wijksportclub Woensel-West en er staat een gratis kinderkermis met metershoge klimmuur, zweefmolen en lasergame-baan. Dankzij de goede contacten die Vister heeft in de kermiswereld staan er ieder jaar weer spectaculaire attracties.

Serieus

Daarnaast is er veel aandacht voor het serieuze verhaal van de vijf dames van Make a Difference Bosnië, waar bijna 25 jaar na de burgeroorlog nog altijd een deel van de bevolking in vluchtelingenkampen leeft.

,,Verspreid over het land zijn nog steeds 50 van zulke kampen”, vertelt Anneke Geurds, die in 2012 voor het eerst naar Bosnië-Herzegovina afreisde om de inwoners van de kampen te helpen. ,,Samen met lokale organisaties en de mensen zelf onderzoeken wij hun wensen en behoeftes.”

Vrijwel alles wat ze vandaag in hun kraam verkopen is door hen gemaakt, zoals de sokken van lokale schapenwol en thee van eigen plantage. ,,Het mooie is dat dit meteen zorgt voor werkgelegenheid. In mei gaan we weer die kant op om tien moestuinen aan te leggen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven