Volledig scherm
Erik Rakhorst had al een paar jaar een kerstlichtshow in zijn eigen voortuin. Hij heeft zijn buren nu zo ver gekregen mee te doen. © Jean Pierre Reijnen

Kerstspektakel in Eindhovense voortuin trekt veel bekijks

VIDEOEINDHOVEN - Wie in de donkere dagen voor kerst door de Woenselse Rode Kruislaan rijdt, kan de versieringen aan een aantal huizen haast niet missen. Op gezette tijden speelt er in de straat een heuse kerstshow af, gemaakt door kerstfanaten uit de buurt.

Bij huisnummer 95 is direct duidelijk dat het hele huishouden in de ban van kerst is. Eerst dient een volledig uitgelichte tuin doorkruist te worden om de deur te bereiken. Daarachter staat een stel gestoken in een kersttrui met een bak rood-witte zuurstokken.

Wie niet beter weet, denkt de woning van de Kerstman zelf bereikt te hebben. Het is echter het huis van Cindy en Erik Rakhorst. De initiatiefnemers van de kerstshow in hun straat.

Iedere dag start automatisch een spektakel met muziek en gekleurde lampjes. Nog steeds gaat het stel iedere keer naar buiten om naar hun eigen creatie te kijken. En zij niet alleen; buren, toevallige passanten en zelfs mensen die er speciaal voor zijn gekomen, verzamelen zich op het verderop gelegen fietspad om het geheel te aanschouwen.

Zo ook Toon Bogers en zijn kleindochter Sanne. ,,We wilden eigenlijk naar de kerstparade in het centrum maar er was erg slecht weer voorspeld. Dit is misschien wel net zo leuk. Ik vind het onvoorstelbaar knap. Wat een werk moet dit geweest zijn om te maken."

Het was inderdaad een hele klus, erkent maker Rakhorst. Vorig jaar versierde hij alleen zijn eigen tuin maar dit jaar vond hij meer buren bereid mee te doen. Vier tuinen moesten voorzien worden van lampjes die veertien minuten lang op het juiste moment meedansten met de muziek.

Buren

In januari werd dan ook al begonnen met de eerste voorbereidingen. ,,Mijn vrouw is hier de echte kerstfan, ik word vooral heel enthousiast van het programmeren. Het was dan ook zo dat zij de show bedacht en dingen riep die ik dan probeerde te realiseren."

De familie Rakhorst heeft het echter niet alleen gedaan, onderstrepen ze. ,,Zonder de buren hadden we het nooit op tijd gered. De buurman heeft zelfs een wedstrijd van PSV gemist om met ons de laatste lampjes op te hangen."

Volgend jaar uitbreiden? Rakhorst en zijn vrouw kijken elkaar kort aan. ,,Ik denk dat we het bij vier huizen houden maar we dromen nog wel van een grote kerstboom erbij en duizenden lampjes extra."

De kerstshow aan de Rode Kruislaan 95 is iedere dag te zien om 17.00 uur, 18.00 uur en 19.00 uur.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven