Het versierde huis van de familie Den Haan in Helmond. Het was dertig jaar geleden een van de eersten.
Volledig scherm
Het versierde huis van de familie Den Haan in Helmond. Het was dertig jaar geleden een van de eersten. © FotoMeulenhof

Kerstversiering tuinen: van uitbundig tot over the top

EINDHOVEN - Steeds meer mensen maken er een sport van om huis en/of tuin van zoveel mogelijk kerstversieringen te voorzien . ,,Telkens weer moeten we de kleinkinderen leren dat ze overal vanaf moeten blijven."

Nee, het is zeker niet de bedoeling om tot een tweede Lichtjesroute uit te groeien. Toch merkt een aantal bewoners van de Rode Kruislaan in het Eindhovense stadsdeel Woensel dat het elk jaar steeds drukker wordt bij hun 'X-Mas Lightshow'. Wat vijf jaar geleden begon als een toen al wel vrij uitbundige kerstversiering bij de familie Rakhorst, is inmiddels uitgegroeid tot een op muziek gesynchroniseerde lichtshow waarvan de voorbereidingen al in juni van start gaan.

De 'X-Mas Lightshow' aan de Rode Kruislaan in Eindhoven. Vorig jaar kwamen 2800 mensen kijken.
Volledig scherm
De 'X-Mas Lightshow' aan de Rode Kruislaan in Eindhoven. Vorig jaar kwamen 2800 mensen kijken. © DCI Media

Erik Rakhorst, het brein achter de lichtshow, vindt het 'gewoon heel leuk om met de buren bezig te zijn'. ,,We doen het voor de gezelligheid, wat licht in deze donkere dagen. En het is elke keer weer een uitdaging om iets nieuws te verzinnen."

De lichtshow omvat vier woningen en is tussen 6 en 31 december dagelijks drie keer te zien, telkens om 17.00, 18.00 en 19.00 uur. Vorig jaar trok de versiering zo'n 2800 kijkers. ,,We proberen iedere avond even te tellen."

Klooien

Vast element is in elk geval ook de collectebus voor het goede doel, dit jaar de Stichting Leergeld. Peter den Haan uit Helmond versierde zijn huis en voortuin aan de Harmoniestraat bijna dertig jaar geleden al op behoorlijk uitbundige wijze. ,,Toen viel je daar nog echt mee op, want veel meer dan een enkele verlichte buitenkerstboom had je toen nog niet", weet de 59-jarige Helmonder. ,,Hoe ouder hoe gekker, zeggen ze wel eens. Ik ben gewoon helemaal gek van kerst, blijf het liefst de hele decembermaand thuis. Gewoon wat klooien, een mooi kerstdorp in elkaar zetten." Met een lach: ,,En zorgen dat de kleinkinderen er dan vanaf blijven, dat valt niet altijd mee."

Vijf dagen

Het kostte John Snelders uit Reusel vier à vijf dagen om zijn voortuin zo uit te dossen.
Volledig scherm
Het kostte John Snelders uit Reusel vier à vijf dagen om zijn voortuin zo uit te dossen. © FotoMeulenhof

John Snelders uit Reusel is 'toch wel vier tot vijf hele dagen' bezig geweest met het aanbrengen van de versiering in zijn tuin op de hoek van de Marialaan en de Groeneweg. ,,Laatst kreeg ik een tekening van een kind uit de buurt: 'voor papa discolampjes' stond erop. Wat voor mij de lol is? Dat de mensen ervan genieten.”

Overigens geldt dat niet voor iedereen: ,,Een paar jaar geleden hebben ze een paar verlichte hertjes geskoept. Die liggen nu aan een ketting. Wel triest hoor, wie doet nu zoiets?”

Binnen is het trouwens ook volop kerst bij de familie Snelders, met twee kerstbomen en een kerstdorp op het dressoir. ,,Als het huis groter was, zou ik me nóg meer kunnen uitleven. Nu doe ik dat maar buiten, in de tuin."

Het ED is altijd op zoek naar mooie foto’s van onze lezers. Stuur uw foto in via onderstaande knop ‘Voeg een foto toe’ of bekijk de ‘Galerij’ met alle inzendingen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven