Kijk live mee met een openhartoperatie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Live meekijken bij een operatie in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis. Vandaag kan het. 

Niet in de operatiekamer maar op de website van het Eindhovens Dagblad. Via camera's zijn twee operaties te volgen. In de ochtend konden lezers op ED.nl meekijken bij het dotteren van een patiënt en in de middag is er een bypassoperatie te volgen. Bezoekers van de website kunnen ook vragen stellen aan de medisch specialisten. Dat kan via WhatsApp op telefoonnummer 06-17508100. 

Goed bekeken

De eerste operatie is goed bekeken. Vele duizenden belangstellenden in het land keken mee ‘over de schouder’ van de chirurgen. Ook werden er redelijk wat vragen gesteld. Zo wilde een kijker weten of een stent in de kransslagader ook afgestoten kan worden door het lichaam. Een ander vroeg zich af of het ballonnetje dat in een vernauwde ader wordt opgeblazen, deze ader niet volledig afsluit. ,,Altijd als we de ballon opblazen sluiten we het bloedvat gedurende een heel korte periode af", was het antwoord uit de ok. ,,Heel even kan er pijn op de borst optreden, maar het kan verder geen kwaad omdat het zo kort duurt.” 

Vanuit de zaal werd gevraagd of een patiënt direct na een dotterbehandeling al verschil ervaart. ,,Ja, meneer heeft al het gevoel dat hij meer lucht heeft", was het antwoord. ,,Dat zien we wel vaker na het verhelpen van een ernstige vernauwing; alsof een riem op de borst losser is gezet.” 

Na afloop was het chirurgisch team meer dan tevreden: ,,Een heel mooi resultaat. Er is nu sprake van een veel mooiere, ronde expansie in de kransslagader. Alles is mooi open, nergens zien we aanwijzingen voor een bloeding.” Waarna de patiënt werd bedankt voor zijn deelname aan ed live-uitzending. De man had weinig te missen en moest vooral heel nodig naar het toilet.

Om 14.00 uur gaat de tweede operatie -het maken van een bypass- van start.

Hartweek

Het initiatief is in het kader van de twaalfde Hartweek. Het Catharina Ziekenhuis heeft het grootste Hart- en Vaatcentrum van Nederland. Jaarlijks worden hier 3.000 dotterbehandelingen en 1.000 bypassoperaties uitgevoerd. Ruim 800 verpleegkundigen en specialisten uit het hele land komen deze week naar het Eindhovense ziekenhuis om zich te informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie.

Het dotteren in de ochtend gebeurde met de in het Catharina Ziekenhuis ontwikkelde FFR-meting. Hierbij wordt tijdens het dotteren de bloeddruk voor en achter de vernauwing in de kransslagader gemeten. Op die manier kan er onderscheid gemaakt worden tussen onschuldige en potentieel gevaarlijke vernauwingen. Een procedure die er voor zorgt dat er minder stents nodig zijn en dat de ziekenhuisopname korter is. De procedure wordt inmiddels wereldwijd toegepast. 

Volledig scherm
Het Catharina Ziekenhuis © Rene Manders

In samenwerking met indebuurt Eindhoven