Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof

Kijkje in keuken bij commandocentrum carnavalsoptocht Eindhoven

EINDHOVEN - De veiligheid van het publiek bij de Eindhovense optocht werd zaterdag in de gaten gehouden vanuit een commandocentrum in het Pullman Hotel. Een kijkje in de keuken. 

Buiten waait een schrille wind. Op de Vestdijk in hartje Eindhoven gaan zaterdagmiddag om een uur of een de eerste biertjes al van hand tot hand. Carnavalsmuziek klinkt luid boven het geklets uit van de honderden feestelijk uitgedoste mensen die voor het Pullman Hotel in afwachting zijn van de eerste tekenen van de Eindhovense optocht.

'Zoom eens in op die bocht daar'
Binnen in het Pullman Hotel, in Suite 123 op de eerste verdieping, is het doodstil. Er staan lege koffiebekertjes, hier en daar ligt nog een maar half opgegeten broodje. Geconcentreerd kijkt een handjevol mensen naar de muur van de hotelkamer. Daarop zijn camerabeelden te zien van plekken langs de route die de optocht deze middag volgt. "Zoom eens een beetje in op die bocht daar", zegt de een tegen de ander. "Even kijken of die grote wagen die wel kan maken." Dat lukt vervolgens probleemloos. En weer is het stil. 

Suite 123 in het Pullman is tijdens de Eindhovense optocht ingericht als het commandocentrum.  Van hieruit wordt gewaakt over de veiligheid van de tienduizenden mensen die op de optocht afkomen - en die van de deelnemers uiteraard. 

Die veiligheid wordt in de eerste plaats in de gaten gehouden met behulp van de tientallen camera's die her en der in het centrum van Eindhoven hangen. Op de tweede plaats gebeurt dat via zo'n 100 paar ogen en evenveel paar oren van mensen die langs de route staan. Zij staan via portofoons in rechtstreekse verbinding met het commandocentrum. 

Spin in het web
Spin in het web in dat centrum is Eindhovenaar Lo Boelhouwers. Voor de vijfde keer op rij heeft de federatie van Eindhovense carnavalsverenigingen hem en zijn bedrijf ICEN Advies ingeschakeld om de veiligheid rond de optocht te waarborgen. Om - zoals dat in mooi Neder-Engels heet - zorg te dragen voor het crowdmanagement.

"Zorgen dat alles veilig en probleemloos verloopt begint al bij het vaststellen van de route", legt Boelhouwers geduldig uit terwijl achter de gebeurtenissen op straat nauwlettend gevolgd worden. "Bij incidenten moeten de hulpdiensten overal makkelijk bij kunnen, en dat betekent dat er uitwijkplekken in de route moeten zijn waar delen van de carnavalsstoet naar toe kunnen worden gedirigeerd. Daar stemmen we de route op af."

Drukte
Daarnaast is het belangrijk dat de bewegingen van het publiek goed worden gemonitord. "Als het ergens te druk dreigt te worden, dan grijpen we in. Tweeënhalf tot drie mensen per vierkante meter is voor ons het maximum, Worden het er meer dan proberen we er voor te zorgen dat mensen doorlopen naar een andere plek."   

Dat bereiken Boelhouwers en zijn mensen door het publiek vriendelijk en beleefd aan te spreken. "Bejegening, dat is in ons vak het toverwoord", bezweert hij. "Mensen die fatsoenlijk aangesproken worden zijn heus wel bereid mee te werken. Zeker bij een feest als dit, waar iedereen er is om plezier te maken. Uitzonderingen daargelaten."

Daarnaast heeft hij ook wel wat trucs in huis. "Als het op de Geldropseweg of de Dommelstraat te druk wordt, gaan we proefrijden. Met twee auto's naast elkaar, zodat de mensen achter de speciaal daarvoor aangebrachte gele streep langs de route gaan staan. Mensen die dan achteraan komen te staan, lopen dan vanzelf door naar een betere plek."

Deur op slot
Alles goed en wel, maar als er in Suite 123 vertegenwoordigers arriveren  van politie, brandweer, GGD en gemeente voor een gezamenlijk veiligheidsoverleg, dan gaat de deur op slot voor  buitenstaanders. 

Pottenkijkers niet gewenst? "Nou, dat niet helemaal",  reageert Boelhouwers kalm. "Er worden dan zaken besproken die niet voor oren van de buitenwacht bestemd zijn omdat ze strategisch van aard zijn en soms ook over personen gaan. Daar heeft buiten deze kamer verder niemand iets mee te maken."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven