Volledig scherm
Harold Dijkstra. © FotoMeulenhof

Kille ontvangst zorgrapport Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense raad lijkt niet te willen horen dat WIJeindhoven en de gemeente zich niet aan de wet WMO houden.

,,Ik zie dat Eindhoven formeel zaken goed regelt, maar dat de praktijk problematisch is." Die boodschap van de Eindhovense zorg-ombudsman Harold Dijkstra viel dinsdagavond niet goed bij de Eindhovense gemeenteraad. Komende week debatteren de fracties over zijn rapport. Maar veel partijen lieten al merken dat ze niet onder de indruk zijn.

Worden de rechten van Eindhovenaren die zorg nodig hebben met voeten getreden, doordat ze geen verslag van hun 'keukentafelgesprek' krijgen? Loopt de gemeente straks kans rechtszaken te verliezen, omdat WIJeindhoven een indicatie voor zorg eerder niet voorzag van een motivatie? De coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en SP leken het dinsdag allemaal niet te willen horen. In plaats daarvan kwamen ze met aanmerkingen op zijn aanpak. PvdA-raadslid Ward Overeem vroeg zich hardop af waarom Dijkstra in zijn rapport erop wijst dat Eindhoven sinds oktober niet beschikt over een - ook al wettelijk verplichte - cliëntenraad sociaal domein. ,,De signalen hierover zijn ook al in de politiek opgepakt."

Conclusies afzwakken

De presentatie van Dijkstra was ook niet sterk: in plaats van te benadrukken dat hij zaken uit de mond van WIJeindhoven en de gemeentelijke afdeling beroep en bezwaar zelf had opgetekend, leek hij zijn eigen conclusies te willen afzwakken. ,,Je zou kunnen concluderen dat ik WIJeindhoven niet positief beschouw. Dat is nadrukkelijk niet zo." Toen Murat Memis van de SP vroeg hoe hard zijn beweringen waren, zei Dijkstra dat hij 'feitelijk weet dat het zo is'. Maar hij voegde eraan toe dat zijn aanstelling voor 18 uur per week geen tijd liet voor uitvoerig onderzoek.

Ook burgemeester en wethouders blijken niet veel op te hebben met de door hen in mei vorig jaar aangestelde 'sociaal raadgever'. Zij stellen voor deze pilot in april stop te zetten. Het idee was dat Dijkstra het college zou adviseren over het herstellen van 'weeffouten' in het sociaal domein. Het was logisch geweest als wethouder Renate Richters (zorg) zijn vaste gesprekspartner was geweest. Maar Dijkstra vertelde dinsdagavond dat hij geen vaste 'sparringpartner' had binnen de gemeente en dat hij 'onvoldoende weet wat er speelt binnen de gemeente'.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven