Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Kinderarts over drankmisbruik jongeren: ‘Je zet toch ook geen cocaïnekeet in je tuin’

EINDHOVEN - Van de wet mag het sinds 2014 niet meer. Van de kroegbaas krijgen ze het niet. Hoe kan het dan dat bij de alcoholcontrole in Oerle zoveel jongeren onder de achttien jaar alcohol hadden gedronken?

Goed nieuws zou je zeggen. De 'nieuwe' wet die alcohol voor jongeren tot achttien jaar verbiedt, lijkt te werken. Het alcoholgebruik onder jongeren van 13, 14 en 15 jaar is sinds de invoering ervan in 2014 sterk afgenomen, constateert kinderarts Bas Zegers van Máxima Medisch Centrum (MMC). Maar het succes kent een keerzijde: de jongeren tussen 16 en 17 jaar die wel drinken, verliezen zich meer dan ooit in de drank. Zwakke plek in de wet blijken volgens Zegers vaak de ouders te zijn. Ook ouders zouden thuis 't drinken moeten verbieden.

  1. Ongeval met bus met tientallen kinderen op snelweg bij Oirschot, A58 Tilburg - Eindhoven nog uren dicht
    Video

    Ongeval met bus met tientallen kinderen op snelweg bij Oirschot, A58 Tilburg - Eindhoven nog uren dicht

    OIRSCHOT - Op de A58 bij Oirschot is woensdagmiddag rond 16.45 uur een ongeval gebeurd met een bus met 70 inzittenden. Het gaat om 54 Belgische kinderen van 6 tot 12 jaar, 15 begeleiders en hun chauffeur. Bij het ongeluk waren ook vier personenauto's betrokken. Een inzittende van één van de vier zat bekneld en is door de brandweer bevrijd. Volgens Rijkswaterstaat blijft de weg nog tot ongeveer 21.00 uur dicht.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven