Volledig scherm
Opstijgend vliegtuig boven Oerle. © Ton van de Meulenhof

Klachten Airport komen nu vooral uit Eindhoven-noord en omgeving

EINDHOVEN - Kwamen de klachten over geluidsoverlast van het vliegverkeer op Eindhoven Airport een aantal jaren geleden vooral uit  dorpen in de Kempen, zoals Wintelre, dit jaar lijkt de overlast vooral in Eindhoven-noord en omgeving gevoeld te worden. 

Het aantal meldingen uit de wijk Achtse Barrier en Son en Breugel verdubbelde in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Defensie. Dat heeft vooral te maken met het groot aantal vertrekkende vluchten in noordelijke richting in de zonnige en warme maanden mei tot en met juli. In de maanden erna werd er veel vaker in zuidelijke richting opgestegen. 

 In totaal werden in juli, augustus en september ruim 14.000 klachten ingediend. In het kwartaal ervoor stopte de teller op een kleine 15.000. Het totaal over die twee perioden is hoger dan het aantal meldingen over heel 2017. 

Structurele klagers

Behalve het aantal meldingen stijgt ook het aantal structurele klagers: mensen die in drie maanden meer dan 25 keer een melding doen. Zo zijn er zes personen die meer dan 500 meldingen deden en steeg het aantal klagers in de categorie 200 - 500 van 2 in 2017 naar 10 nu. 

Eerder hebben bewoners van Eindhoven-noord er bij de luchtverkeersleiding op aangedrongen om voor de zuidelijke vertrekrichting te kiezen op dagen dat er weinig wind staat of uit het oosten of zuidoosten komt. Volgens Willem van den Brink van het Bewonersplatform Woensel-Noord blijkt uit de cijfers van Defensie dat die keuzemogelijkheid ‘wel degelijk bestaat’. ,,Je ziet in de registraties dat er gedurende de dag behoorlijk wat gewisseld is van vertrekrichting.” 

De forse stijging van het aantal mensen dat vele tientallen en soms zelfs honderden keren heeft geklaagd, kan Van den Brink wel verklaren: ,,Voor veel mensen is de maat vol en overheerst het gevoel: ‘we gaan net zo lang klagen totdat het stopt'.” 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven