Volledig scherm
Ryanair vliegtuig ter hoogte van de molen in Oerle. Foto ter illustratie. © Ton van de Meulenhof

Klachten vlieghinder Eindhoven Airport stijgen naar recordhoogte

EINDHOVEN - Nooit eerder werd rondom Eindhoven Airport zo veel geklaagd over vlieghinder als in 2018. Vooral uit het gebied ten noorden van het vliegveld kwamen veel meldingen.

Het aantal klachten over geluidsoverlast dat vorig jaar werd ingediend steeg naar recordhoogte. De teller liep op naar een kleine 45.000 meldingen; 16.000 meer dan in het jaar ervoor. Niet alleen het aantal klachten nam toe, maar ook het aantal melders. Datzelfde geldt voor het aantal mensen dat in drie maanden tijd meer dan vijfhonderd klachten indiende. Zes klagers waren goed voor 3500 online meldingen. Dit blijkt uit de kwartaalrapportages van Defensie, eigenaar van het vliegveld in Eindhoven.

Verreweg de meeste hinder werd, zo blijkt uit de cijfers, ervaren in Acht en de Achtse Barrier in Eindhoven. Van de kleine negenduizend klachten in het laatste kwartaal van vorig jaar kwam meer dan de helft uit Eindhoven. Het aantal meldingen uit Son en Breugel explodeerde. Werden in de laatste drie maanden van 2017 nog maar 66 klachten ingediend, in dezelfde periode vorig jaar was dat opgelopen naar ruim 1500. Andere dorpen met een fors stijgend aantal meldingen zijn Waalre, Riethoven en Veldhoven.

Boos

Willem van den Brink, van het Bewonersplatform Woensel-Noord, is boos op de luchtverkeersleiding van de vliegbasis. Tegen de afspraken in werd volgens hem veel vaker in de richting van het dichtbevolkte noorden opgestegen, dan naar het zuiden. In de Milieu Effect Rapportage (MER) voor het vliegveld is vastgelegd dat zeven van de tien vliegtuigen moeten opstijgen naar het zuiden en de rest naar het noorden. Uit de kwartaalrapportages blijkt dat die norm ruimschoots wordt overschreden. In plaats van de afgesproken dertig procent steeg vorig jaar 38 procent op naar het noorden.

Actie

Vorig jaar al trokken de bewoners van Eindhoven-noord hierover aan de bel, nadat juist in de zomermaanden veel vaker naar het noorden was opgestegen. Voor de klagende omwonenden is het onacceptabel dat -tegen de toezeggingen van de vliegbasis in- de nagestreefde verdeling van 30/70 dit jaar niet gehaald wordt. Van den Brink beraadt zich op actie. ,,De MER moet serieus genomen worden”, zegt hij. Het Bewonersplatform Woensel-Noord overweegt een brief op poten naar staatssecretaris Visser van Defensie.

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven