Volledig scherm
© Ronald Otter

Kledingbank Eindhoven baalt van gemeente

EINDHOVEN - De Kledingbank Eindhoven dreigt binnenkort dakloos te worden.

Dat komt mede door de 'tegenwerking' van de gemeente, vindt de stichting Kledingbank. "We hebben ons bestaansrecht bewezen, de vraag is enorm en we hebben voldoende kleding om aan mensen te geven. Maar de gemeente Eindhoven vindt het niet nodig", zegt voorzitter Emily Zwartkruis.

Sinds een half jaar kunnen mensen met een verwijzing van ondermeer huisartsen, scholen, kerken en vluchtelingwerk terecht in een 'winkel' in een kelder aan de Kerkstraat. Maar eigenaar Mebaverdi heeft andere plannen voor de ruimte, die eigenlijk ook te klein is geworden. Vóór 1 november moet de Kledingbank eruit zijn. De stichting had een nieuwe bedrijfshal gevonden aan de Kanaaldijk-Zuid. Nadat dat in de krant was gekomen, stuurde de gemeente een brief.

Zwartkruis: "Ze beschouwen ons als detailhandel en dat past niet in het bestemmingsplan. Maar we zijn geen detailhandel. We geven kleren weg aan mensen. De gemeente gaf ook nog aan dat als wij ons eerst bij hen hadden gemeld dit probleem voorkomen had kunnen worden."

De stichting zou nu ontheffing van het bestemmingsplan moeten aanvragen, voor een tijdelijke ruimte. Maar dat zou veel te lang duren. Schuur toont een brief die de gemeente in januari schreef: 'Eindhoven is een sociale stad en in de ogen van het gemeentebestuur past daar geen voedsel- en kledingbank in. De voorzieningen in de stad dienen van dermate hoog niveau te zijn dat dit type instellingen niet nodig zijn.'

De werkelijkheid is anders, zegt Schuur. Veertig gezinnen per week melden zich bij de Kledingbank.

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven