Volledig scherm
© Ronald Otter

Kledingbank Eindhoven baalt van gemeente

EINDHOVEN - De Kledingbank Eindhoven dreigt binnenkort dakloos te worden.

Dat komt mede door de 'tegenwerking' van de gemeente, vindt de stichting Kledingbank. "We hebben ons bestaansrecht bewezen, de vraag is enorm en we hebben voldoende kleding om aan mensen te geven. Maar de gemeente Eindhoven vindt het niet nodig", zegt voorzitter Emily Zwartkruis.

Sinds een half jaar kunnen mensen met een verwijzing van ondermeer huisartsen, scholen, kerken en vluchtelingwerk terecht in een 'winkel' in een kelder aan de Kerkstraat. Maar eigenaar Mebaverdi heeft andere plannen voor de ruimte, die eigenlijk ook te klein is geworden. Vóór 1 november moet de Kledingbank eruit zijn. De stichting had een nieuwe bedrijfshal gevonden aan de Kanaaldijk-Zuid. Nadat dat in de krant was gekomen, stuurde de gemeente een brief.

Zwartkruis: "Ze beschouwen ons als detailhandel en dat past niet in het bestemmingsplan. Maar we zijn geen detailhandel. We geven kleren weg aan mensen. De gemeente gaf ook nog aan dat als wij ons eerst bij hen hadden gemeld dit probleem voorkomen had kunnen worden."

De stichting zou nu ontheffing van het bestemmingsplan moeten aanvragen, voor een tijdelijke ruimte. Maar dat zou veel te lang duren. Schuur toont een brief die de gemeente in januari schreef: 'Eindhoven is een sociale stad en in de ogen van het gemeentebestuur past daar geen voedsel- en kledingbank in. De voorzieningen in de stad dienen van dermate hoog niveau te zijn dat dit type instellingen niet nodig zijn.'

De werkelijkheid is anders, zegt Schuur. Veertig gezinnen per week melden zich bij de Kledingbank.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven