Volledig scherm
De 300 tijdelijke studentenwoningen in Eindhoven wordn in gebruik genomen. © FotoMeulenhof

Kleine tijdelijke studio's op Slachthuisterrein in Eindhoven zijn bewoond

EINDHOVEN - De 300 tijdelijke studio's voor studenten op het Slachthuisterrein in Eindhoven zijn klein, maar er zit wel alles in. Of ze nu uit Ethiopië, Iran, China of Nederland komen, dat vinden de bewoners allemaal. 

Maar voor de ene achttienjarige student is het de eerste kamer - die altijd groot is - terwijl de ander al in de dertig is en de ruimte echt te klein vindt. Maar ook allemaal waren ze blij dat ze íets vonden in Eindhoven, waar studentenhuisvesting vinden toch wel ‘een uitdaging’ is. 

Volledig scherm
Directeur Ingrid de Boer van Woonbedrijf (links) en wethouder Yasin Torunoglu (rechts) met twee studentbeheerders van het complex tijdelijke studentenwoningen op het Slachthuisterrein in Eindhoven, Mark Wolters (tweede van links) en Sjoerd Hutter. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
De 300 tijdelijke studentenwoningen in Eindhoven wordn in gebruik genomen. © FotoMeulenhof

Dat zeiden de studenten/bewoners van de vier blokken aan de Molukkenstraat/Borneostraat bij de Berenkuil gisteren bij de officiële in gebruikname van het complex. Wethouder Yasin Torunoglu en bestuurder/directeur Ingrid de Boer van corporatie Woonbedrijf waren trots dat het project in zo korte tijd uit de grond gestampt is: binnen minder dan een jaar waren de tijdelijke units bedacht, ontworpen, gebouwd door leverancier Jan Snel en uitgegeven. Als bijdrage aan de nijpende huisvestingssituatie voor met name buitenlandse studenten. Terwijl normaal procedures jaren duren. 

De internationals vormen met 188 bewoners ook de grootste groep in het complex Slachthuisterrein. Ze kwamen vaak rechtstreeks vanuit hun thuisland naar Eindhoven, of via een tijdelijke kamer die bijvoorbeeld in een hotel geregeld werd. De 89 Nederlandse studenten zijn eigenlijk opvulling. ,,We zagen aankomen dat de 300 eenheden niet helemaal vol kwamen en dus hebben we ze tijdelijk verhuurd aan reguliere woningzoekende studenten", aldus woordvoerster Hannie de Groot van Woonbedrijf. 

En dus moeten de tweedejaars Fontys-studenten Anneke Brouwers (18, uit Veghel), Wout Schut (19, uit Huizen) en Thirza Swelsen (18 uit Elst) er voor de zomer weer uit. ,,Dan komt de nieuwe lichting buitenlandse studenten, wij waren een soort anti-kraak-bewoners", aldus Schut. Een minpuntje, maar verder zijn ze tevreden over de studio's met alles erop en eraan: een badkamer, keuken en zitruimte. Voor Brouwers was de nood hoog vertelt ze. Een vervelende thuissituatie (‘nee, liever geen details’) maakte dat ze echt iets anders moest vinden. 

Inmiddels heeft ze ook iets vast gevonden. De inschrijftijd tot nog toe blijft meetellen, dus daar is iedereen wel over te spreken. Schut en Swelsen reisden nog op en neer naar Gelderland, anderhalf/twee uur heen én terug. Dat daar een einde aan kwam vinden ze allerminst erg. ,,Dat was wel erg vermoeiend", aldus de studente die ook blij was dat er geen ‘kijkavond’ was want dat bekwam haar in het eerste jaar erg slecht.  

Volledig scherm
De 300 tijdelijke studentenwoningen in Eindhoven worden in gebruik genomen. *Anneke Brouwers* op haar kamer. © FotoMeulenhof
Volledig scherm
De 300 tijdelijke studentenwoningen in Eindhoven wordn in gebruik genomen. *Wouter Schut* op zijn kamer. © FotoMeulenhof

Bij de groep buitenlandse bewoners die hier sinds eind oktober wonen, zijn inmiddels ook wel wat nadelen doorgedrongen. Ze zijn over het algemeen ouder en vinden de kamers wel érg klein. ,,Voor mijzelf is het prima", zegt Pei Zhang (27), een doctoraal-studente uit China. ,,Maar als ik vrienden op bezoek krijg, dan is het snel erg vol. Dan moet ik ergens anders heen.” 

Voor Raha Sadeghi (31, uit Iran) zijn er wel een paar dingetjes. De digitale sleutel vindt ze een risico, 10 minuten douchen (voor haar lange haren) is onmogelijk en de open trappen aan de buitenkant vindt ze niks. ,,Die zouden binnen moeten zitten, zeker als het nog gaat sneeuwen deze winter zijn ze gevaarlijk.” Al wordt dat door mensen van Woonbedrijf ontkend: ze hebben goede ervaringen met dit soort trappen bij eerdere tijdelijke complexen. 

Volledig scherm
Een groep buitenlandse studentenbewoners van het complex tijdelijke woningen op het Slachthuissterrein in Eindhoven: (vlnr) Raha Sadeghi, Pei Zhang, Samson Beyene, onbekend, Hossein Mahdian en Vladimir Pekhterev. © Michel Theeuwen

Hossein Mahdian (32, uit Iran) en Vladimir Pekhterev (25 uit Moskou) zijn er minder over te spreken dat het buitenterrein nog lang niet af is. Daar wordt nog aan gewerkt. En bij een vriendin van Mahdian is ingebroken in de auto. En Pektherev heeft kennis gemaakt met hoe we in Nederland overlast aanpakken. ,,Hier tegenover is het elke zaterdag tot diep in de nacht feest. Toen ik in  Duitsland studeerde, belde je gewoon de politie. Hier schijn je eerst te moeten gaan praten", aldus de TU-student. Overigens zijn veel studenten wel te spreken over de overburen die ze vriendelijk noemen. Een uitnodiging voor een gezamenlijke lunch volgt binnenkort van de bewoners van woonwagenkamp Borneolaan. 

Aardig en gastvrij

Samson Beyene uit Ethiopië voelt zich vooral welkom in Nederland. Hij kan het vergelijken met Italië waar hij ook studeerde. ,,Hier praat iedereen Engels, in Italië niet. Dan is het meteen veel lastiger om te communiceren. Ik vind de mensen hier erg aardig en gastvrij.” Het appartement is klein maar ‘nice’ al mist hij af en toe de lift. ,,Maar inderdaad, ik kan ook goed lopen, ook al is de trap buiten.” 

 1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

  Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

  De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”
 2. Jimmy Rosenberg: meer dan gewoon een talent
  PREMIUM

  Jimmy Rosenberg: meer dan gewoon een talent

  Het is alsof er een vloek rust op gitaarwonderkinderen: Jason Becker kreeg op twintigjarige leeftijd de spierziekte ALS, Shawn Lane stierf op veertigjarige leeftijd door aanhoudende gezondheidsproblemen en Jimmy Rosenberg (39) heeft een diep tragisch levensverhaal. Het goede nieuws: na jaren van misère door drugsverslavingen, een zelfmoordpoging, de dood van zijn moeder en zijn zoon, een hartstilstand, twee hartaanvallen, een herseninfarct en twee hersenbloedingen leeft de Helmonder nog. En bovenal: hij speelt weer voor publiek.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven