Volledig scherm
Lichtkunstwerk Zwerm: Montgomerylaan ongelijkvloerse kruising Eindhoven

Kleurrijke, vliegende zwerm van lichtgevende vogels op nieuwe kruising Montgomerylaan in Eindhoven

EINDHOVEN - Lichtstad Eindhoven krijgt er een markant lichtkunstwerk bij. Als de nieuwe, ongelijkvloerse kruising op de Montgomerylaan - rondweg klaar is, zal deze 24 uur per dag verlicht zijn door een bewegende en kleurrijke 'zwerm vogels'.

In het kunstwerk, een ontwerp van Amsterdammer Frank Tjepkema, zijn 700 gestileerde vogelfiguren van kunststof verwerkt. In elk 'vogeltje' zitten twee ledjes, die duizenden kleuren licht kunnen uitstralen. Het licht beweegt mee in de richting van de verkeersstroom en slingert zich door de tunnelbak op de ring en rond de bovenzijde.

Na de rotonde op de Noord-Brabantlaan is dit de tweede plek op de Ring die een dergelijk kunstwerk krijgt. Met de plaatsing van het werk is een bedrag van 650.000 euro gemoeid. Dat geld hoeft niet te worden vrijgemaakt, maar is onderdeel van het budget voor de HOV-lijn, benadrukte wethouder Mary-Ann Schreurs vrijdag bij de presentatie.

Volledig scherm
Lichtkunstwerk Zwerm: Montgomerylaan ongelijkvloerse kruising Eindhoven

Bijeenkomsten
Bij de totstandkoming van het ontwerp zijn ook de omwonenden betrokken geweest, zegt Toine Schoester, projectleider voor het HOV-project. ,,Vorig jaar al hebben we hierover de eerste bijeenkomsten gehad. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd, van 18 tot 80. Opvallend genoeg wilden de ouderen geen kunstwerk dat aan het verleden herinnert, maar iets dat meer toekomstgericht is. Het moest óók geen kermis worden van in de huizen binnen schijnend licht. Een opvallend onopvallend kunstwerk moest het zijn."

Kunstenaar Tjepkema liet zich inspireren door beelden van zwermen spreeuwen. ,,Die vogels beïnvloeden elkaar in hun bewegingen, ongeveer zoals straks zelfrijdende auto's gaan doen. In de zestig meter lange tunnel komt een lichtbaan, die in een continue beweging naar buiten wordt geleid." Schreurs: ,,Het kunstwerk raakt de brug niet. Dat versterkt het idee van 'vliegen'. Het wordt een soort vloeiende lichtstroom, die ook reageert op de drukte op de weg; een enorm dynamisch geheel. En: het licht wijst je de weg, waardoor stress wordt gereduceerd. Uiteindelijk zorgt het voor een verbetering van de kwaliteit van leven."

Duurzaam
Volgens wethouder en kunstenaar wordt duurzame ledverlichting toegepast, met een laag stroomverbruik: 1,6 watt per lichtpuntje. Tjepkema: ,,Als alle lichtjes vol aan gaan -overdag-, wordt er 2000 watt verbruikt. 's Nachts kan de intensiteit wat minder en wordt nog maar 500 watt verbruikt. Het energieverbruik is peanuts. Te vergelijken met het verbruik voor verlichting, van één huishouden."

Na de zomer wordt de bouw van de nieuwe kruising aanbesteed. Naar verwachting wordt eind 2017, begin 2018 gestart met de werkzaamheden. Medio 2019 moet de nieuwe kruising, inclusief lichtkunst, klaar zijn. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven