Volledig scherm
22-02-2017: Victor van Wulfen(L-R) Klokkenluider Victor van Wulfen in de Tweede Kamer in Den Haag © Angelo Blankespoor

Klokkenluider luchtmacht verliest kort geding: vliegverbod gehandhaafd

DEN HAAG - Luchtmachtpiloot en voormalig klokkenluider Victor van Wulfen heeft het kort geding tegen Defensie, die hem begin vorige maand een vliegverbod oplegde, verloren. 

Dit blijkt uit een uitspraak van de Haagse voorzieningenrechter die maandag werd gedaan.  Van Wulfen, die in 2011 melding maakte van 'misstanden' op de Vliegbasis Eindhoven, werd eind vorig jaar als vlieger overgeplaatst naar de Kustwacht, met als standplaats Schiphol, ressorterend onder het Eindhovense 334 squadron. Op Social Media plaatste Van Wulfen, inmiddels bevorderd tot majoor, berichten waarin hij zijn ongenoegen en frustraties over de gang van zaken uitsprak.  

Voor vliegbasiscommandant Elanor Boekholt-O'Sullivan was dat reden om Van Wulfen aan de grond te houden: de vliegveiligheid is in het geding, omdat de piloot het conflict met Defensie niet los kan laten. Zij heeft er op aangedrongen dat Van Wulfen met een psycholoog zou gaan praten, maar de vlieger weigerde dat; hij heeft geen vertrouwen in de medische dienst van Defensie. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven