Jan-Pieter Smits, vlakbij de Eindhovense Blob: ,,De mensen zijn mondiger geworden, en zitten veelal in hun eigen bubbel opgesloten.”
Volledig scherm
PREMIUM
Jan-Pieter Smits, vlakbij de Eindhovense Blob: ,,De mensen zijn mondiger geworden, en zitten veelal in hun eigen bubbel opgesloten.” © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Kloof tussen rijk en arm bedreigt onze welvaart: ‘Het roer moet drastisch om, en snel’

De kloof tussen arm en rijk groeit, en dat bedreigt onze welvaart. ,,Als we op de huidige weg doorgaan, eindigt dat in rampspoed.” Was getekend: Jan-Pieter Smits, samensteller van de Brede Welvaartsmonitor. 

Inkomensongelijkheid maakt de kloof tussen arm en rijk groter.
Volledig scherm
Inkomensongelijkheid maakt de kloof tussen arm en rijk groter. © Getty Images/iStockphoto

Natuurlijk dacht hij weleens: waar doe ik het allemaal voor. En soms zeiden zijn collega’s dat hij zijn onderzoek naar welvaart misschien wel beter kon staken, omdat het uiteindelijk toch niets zou opleveren. Maar aan opgeven heeft Jan-Pieter Smits geen seconde gedacht. ,,En dat is maar goed ook. Want langzaam maar zeker zie je nu de puzzelstukjes op hun plaats vallen.”

Binnenkort begint de senior-onderzoeker van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en deeltijdhoogleraar duurzaamheid aan de Eindhovense TU/e aan een onderzoek in de regio Brainport Eindhoven naar wat ‘brede welvaart’ genoemd wordt. Daarmee krijgt de landelijke brede welvaartsmonitor die hij de afgelopen jaren heeft ontwikkeld ook een regionale uitwerking.

Met die monitor wordt - inderdaad, de naam zegt het al - in kaart gebracht hoe ons land zich ontwikkelt op het gebied van welvaart. Maar dan niet alleen op economisch gebied. In de brede monitor wordt ook gekeken naar de tevredenheid en het welbevinden van mensen en naar belangrijke factoren die daar van invloed op zijn. Zoals opleiding, klimaat, milieu, werk, sociale omstandigheden en nog meer. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven