Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Kluscheque voor bruisend buurthuis in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhovense buurthuizen die hard aan de weg timmeren worden beloond met een kluscheque van de gemeente. Ze krijgen gemiddeld 2.000 euro voor bijvoorbeeld kleine reparaties, verlichting of nieuwe gordijnen.

Dat heeft het Eindhovense college deze week bekendgemaakt. ,,We hebben de tweeduizend euro net binnen. Of we er blij mee zijn? Extra geld kunnen we altijd goed gebruiken", zegt voorzitter David Berg van Wijkgebouw Fab 28 in Stratum, een van de 26 buurthuizen die in aanmerking komt voor de nieuwe cheque. ,,Het is een mooie bijdrage voor ons plan om ons plein aan de Fabritiuslaan levendiger en groener te maken. Dankzij een sponsor hebben we al een vier meter hoge boomstam klaarliggen. Jongeren gaan die bewerken tot een totempaal. Straks spannen we kabels tussen die paal en het dak, en dan laten we daar goudenregen en druiven tegenop groeien."

Onderhoudspotje

De circa 50.000 euro die het college voor de cheques vrijmaakt, komen uit het onderhoudspotje voor buurthuizen. Het gaat dus niet om nieuw geld, maar om een nieuwe manier om dit geld in te zetten. Met de cheque wil het college stimuleren dat besturen echt werk maken van het nieuwe project 'Ons buurthuis bruist', dat eind vorig jaar van start ging. De besturen moeten (meer dan tot nu toe) buurtbewoners opzoeken en met hen in gesprek gaan: wat voor activiteiten zouden ze graag zien in hun buurthuis? En wat kunnen ze daar zelf aan doen? Ieder bestuur dat hier serieus werk van maakt krijgt een kluscheque.

De cheque is alleen bedoeld voor buurthuizen die door vrijwilligers worden geleid. Het gaat om 24 buurthuizen die eigendom zijn van de gemeente plus twee zelfstandige buurthuizen. Buurthuizen die onder welzijnsorganisatie Lumens vallen komen er niet voor in aanmerking.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?
    PREMIUM
    Zomerserie

    Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?

    EINDHOVEN - Het ging me nooit om zijn zweep, ook niet om de hoed. En ik was nog te jong om onder de indruk te zijn van de vrouwen aan zijn zijde. Toch was Indiana Jones mijn held: een avonturier, die gevat reageert in hachelijke situaties en anders altijd nog zijn vuisten heeft. Maar bovenal een schatzoeker. Dus toen de juf in groep zes vroeg wat ik later wilde horen, was het antwoord: geen helikopterpiloot of dierenarts, maar Indiana Jones. Toen mijn chef voor deze zomerrubriek dezelfde vraag stelde, kreeg die hetzelfde antwoord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven