Volledig scherm
Vleermuisvriendelijk licht van Signify in Nieuwkoop. © Signify

Knap staaltje techniek: Eindhovense straatverlichting niet te zien door vleermuizen

EINDHOVEN - Het Eindhovense Signify (voorheen Philips Lighting) heeft zijn eerste vleermuisvriendelijke verlichtingsinstallatie aangebracht. In de wijk Zuidhoek in Nieuwkoop kunnen zeldzame vleermuizen 's nachts  ongestoord actief zijn, dankzij LED-straatverlichting die hun bioritme niet beïnvloedt. 

De straatlantaarns gebruiken een lichtrecept dat door vleermuizen wordt gezien als duisternis, voldoende verlichting biedt voor de bewoners en tegelijkertijd zeer energiezuinig is. Zuidhoek-Nieuwkoop en omgeving maken deel uit van het Natura 2000-netwerk, een netwerk van natuurbeschermingsgebieden in Europa, met broedplaatsen voor zeldzame en bedreigde soorten. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De franjestaart (Myotis nattereri) is een vleermuis uit de familie der gladneuzen. © Signify/Kamiel Spoelstra

Bioritme

In 2011 startte Nieuwkoop een initiatief om 89 huizen te bouwen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Energiezuinig en milieuvriendelijk en met een zo minimaal mogelijke impact op het leefgebied van de lokale vleermuizen. De lichten geven een rode kleur en gebruiken een golflengte die het bioritme van een vleermuis niet verstoort. Normale straatlantaarns kunnen van invloed zijn op de vlucht van een vleermuis en hun nachtgedrag, evenals op de insecten die ze eten, die zich rond de lichten verzamelen. Om het nachtelijke eetgedrag en andere activiteiten van de vleermuizen niet te verstoren, is een speciaal lichtrecept ontwikkeld dat uitgebreid onderzocht is door Signify, de Universiteit van Wageningen en NGO’s die actief zijn op dit gebied. 

Dimmen

Omdat het gaat om een slim (connected) lichtsysteem, kan ieder lichtpunt op afstand worden bediend. Hiermee kan op verzoek van een bewoner de helderheid van de verlichting buiten zijn huis  tijdelijk worden aangepast, bijvoorbeeld om hulpdiensten te helpen. Diep in de nacht, wanneer er geen verkeer is, kunnen de lichten worden gedimd om energieverbruik te verminderen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Cryptodromen in Eindhoven: de Florijncoin van ‘serieondernemer en visionair’ Toine Aarts
  PREMIUM
  Achtergrond

  Cryptodro­men in Eindhoven: de Florijn­coin van ‘serieon­der­ne­mer en visionair’ Toine Aarts

  Cryptomunten heten ze: digitale muntjes die het betaalverkeer van de toekomst zouden worden. Maar het vertrouwen in ‘hét alternatief voor de euro’ lijkt snel af te brokkelen. Investeerders weten soms niet waar hun harde euro’s zijn gebleven. Ook in Eindhoven werd een cryptomunt gelanceerd: de Florijncoin. Wat is er enkele maanden na de presentatie over van alle beloften?
 2. Grootse Jiu Jitsu seminar in Eindhoven: ‘Dit laat mooi de saamhorigheid zien van vechtsporters’
  PREMIUM
  video

  Grootse Jiu Jitsu seminar in Eindhoven: ‘Dit laat mooi de saamhorig­heid zien van vechtspor­ters’

  EINDHOVEN - Een beetje zenuwachtig was hij wel zaterdag. Zouden er genoeg mensen op zijn grote inzamelactie afkomen? Maar de opkomst is enorm. Maarten van Esch heeft een groots Braziliaans Jiu Jitsu seminar gehouden waar zwarte banders gratis masterclasses geven om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. “Dit laat mooi de saamhorigheid zien van vechtsporters.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven