Volledig scherm
De vier koeien in park Meerhoven zijn zaterdag weggehaald. (archieffoto) © gratis

Koeien weg uit park Meerhoven in Eindhoven, bewoners willen ze weer terug

EINDHOVEN - Tot schrik en teleurstelling van veel wijkbewoners zijn zaterdag de vier koeien uit de wei gehaald van park Meerhoven. ,,Wij willen ze weer terug hebben. Wijkbewoners vinden die koeien hartstikke leuk", zegt Peter van den Berk van stichting Beheer Park Meerland. 

De boer van wie de koeien zijn meldde wijkbewoner Jan Immel vrijdag dat hij de koeien de volgende dag weg ging halen. Dat zou moeten omdat er een klacht was ingediend bij de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) over het vele Jacobskruiskruid dat in de wei groeit. Beheerder Rob Adriaans laat het ED zaterdagavond weten dat het zijn eigen keuze is om de koeien weg te halen. Hij zegt dat hij het zat is dat mensen te pas en te onpas bellen of klagen, omdat ze menen dat de koeien zielig zijn.

Afgelopen week had een inwoner van Meerhoven over het Jacobskruiskruid aan de bel getrokken bij de gemeente en de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit, die toeziet op dierenwelzijn.  Hij maakte zich zorgen, omdat volgens publicaties op internet dit kruid giftig is voor zowel paarden als runderen. Vrijdag meldde de gemeente Eindhoven aan het ED dat dit geen probleem is: ,,Het Jakobskruiskruid dat in de weide staat kan geen kwaad. Koeien eten dit niet, omdat ze het niet lekker vinden.” Maar zaterdag heeft de eigenaar ze dus toch weggehaald. De NVWA zelf kon zaterdag geen toelichting geven aan het ED.

Wijkbewoner Jan Immel heeft nu op zijn beurt contact gelegd met de gemeente. Ook hij heeft van de veehouder gehoord dat ze het Jacobskruiskruid niet eten. ,,Alleen als het gemaaid wordt en vermengd raakt met het gras, dan kunnen ze er bij grote hoeveelheden ziek van worden.” Immel vindt de gang van zaken ‘bizar'. ,,Er zijn zoveel mensen in de wijk die genieten van deze koeien. Één klacht en de ambtelijke molen haalt het genot van velen onderuit. Het voelt zo onterecht, terwijl het de overheid niet lukt om  iets te doen aan de overlast van motorrijders op Park Forum.” 

Reuring

,,Mensen in de wijk kijken echt uit naar de koeien. Ze brengen reuring in het park.  Er komen hier heel veel wijkbewoners met kleine kinderen wandelen, die vinden dat hartstikke leuk. Dit jaar kwamen ze pas op 19 juni, vanwege de droogte in het voorjaar. We krijgen dan appjes: waar blijven ze?”, zegt Peter van den Berk, die zich met andere wijkbewoners vanuit de stichting Beheer Park Meerland hard maakt voor het aantrekkelijk houden van het park. De stichting is overvallen door het feit dat de koeien weg zijn gehaald. ,,We hebben een goede relatie met onze vaste contactpersoon bij de gemeente. Die wist hier ook niet van. Wij laten het hier niet bij zitten. Het zou doodzonde zijn als hier nooit meer koeien mogen grazen.”

Zat

Van den Berk weet te melden dat het plaatsen van de koeien is geregeld door landschapsbeheerder en schapenhouder Rob Adriaans. Als het ED hem belt, laat hij weten dat het weghalen van de koeien een eigen keuze is. ,,De NVWA heeft gezegd dat dat we er op moeten letten dat de koeien niet ‘gedwongen’ worden om van het Jacobskruiskruid te eten, bij gebrek aan gras of ander voedsel. Ze waren niet van plan om in te grijpen, want ik heb hen verteld dat we ze elke avond met brokken bijvoeren. Er is helemaal niks mis met de situatie. Maar weet je wat het is? Ik ben het zat. Er bellen te vaak wijkbewoners op omdat ze denken dat er iets mis is, dat die koeien om een of andere reden zielig zijn. Dat ze te weinig schaduw zouden hebben, dat de waterpomp het niet doet terwijl die het wel doet, en nu weer over dat Jacobskruiskruid. Dit keer dreigde de klager ook naar de krant te stappen als we niks zouden doen. Ik wil niet bij de NVWA geregistreerd zijn vanwege zo'n klacht, of in de krant. Dus ik heb gezegd: opladen en weghalen.” Of er nog een kans is dat hij op dat besluit terugkomt? ,,Dan moeten die wijkbewoners het eerst maar eens onderling eens worden. En de gemeente moet dan wat doen aan het Jacobskruiskruid. Anders blijven mensen daarover bellen.”

Volledig scherm
De vier koeien in park Meerhoven. Het veld kleurt geel van het Jacobskruiskruid. (archieffoto) © gratis
  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven