Peter Koelewijn nam eerst plaats tussen het publiek. Foto: Ton van de Meulenhof
Volledig scherm
Peter Koelewijn nam eerst plaats tussen het publiek. Foto: Ton van de Meulenhof © FotoMeulenhof

Koelewijn & vrienden: bonte avond vol nederpopklassiekers in Eindhoven

recensieEINDHOVEN - Peter Koelewijn bleek zelf de grootste aangename muzikale verrassing op zijn eigen gala-avond vol bekende artiesten, maandagavond in het Parktheater in Eindhoven.

De spanning werd flink opgevoerd maandagavond in het volle Parktheater, dankzij een ruim Brabants kwartiertje. 'Hier is-ie dan, de held van de avond, Peterrrr Koelewijn!, riep de presentator (de aalgladde Jan Paparazzi) dan eindelijk. Ergens midden in de zaal - en niet op het podium - nam de 76-jarige hoofdrolspeler van de gala-avond plaats tussen het publiek, naast zijn vriendin Els en zoon Joep. Gefopt! 

Bonte avond

Op het podium gaf The Kik ondertussen gas in een wervelende versie van Koelewijns classic Marijke, uit 1963, misschien wel het beste Nederlandstalige rock-'n-rollliedje ooit. De toon was gezet voor een heerlijke bonte avond, waarop het werk van de godfather van de Nederlandstalige rock - bijna zestig jaar in het vak - met hulp van de huisband van 'good old'Jan Rietman in de spotlights werd gezet. Werk dat laveert tussen kunst en kitsch en carnaval (Frank & Mirella, Nico Haak), maar gelukkig doorslaat naar de kunst.
 
Kom uit de bedstee, m'n liefste, Dokter Bernard, Margrietje, Is je moeder niet thuis? Is die óók al van Peter? Het was de meest gehoorde uitroep van de avond.Enkele hoogtepunten: Dennie Christian (!) zong Sprong in het duister, Polle Eduard zijn hit Ik wil jou, Helmut Lotti Beestjes, Ruth Jacott een fraaie versie van Ik ben gelukkig zonder jou. Guus Meeuwis mocht Je wordt ouder papa doen, maar Guus is vooral een groot, oprecht fan, geen rocker.

The Kik speelde onder meer een vlammende versie van 'Marijke'. foto: Ton van de Meulenhof
Volledig scherm
The Kik speelde onder meer een vlammende versie van 'Marijke'. foto: Ton van de Meulenhof © FotoMeulenhof

Bertus Borgers
Koelewijn, die binnenkort 77 wordt, is dat wonderwel nog wel, zo bleek even later toen hij zelf het podium besprong. Het kwieke feestvarken, dat sinds kort weer in onze regio woont, was zelf de grootste aangename verrassing van de avond. Een prijssong als Robbie, met de uit duizenden herkenbare sax van ex-rechterhand Bertus Borgers, klonk alsof het 1974 was. Met een stem die niets aan kracht heeft ingeboet.

Koelewijn presenteerde in de finale een stomende Rocketsmedley met uiteraard Angeline, m'n blonde sexmachine (een liedje dat nu nooit meer zou kunnen), en een straffe KL204 (als ik God was), en samen met The Kik ook nog een pittig, gloednieuw rocknummer: Als het effe kan dan. En kreeg ook nog even een award van Buma Stemra toegeschoven voor zestig jaar (zéér succesvol) liedjes schrijven.

De avond - weinig verrassend, maar niet minder aangenaam afgesloten met Kom van dat dak af - wordt op 30 december integraal uitgezonden op NPO3. Maar mag deze artistiek ongrijpbare, rechtgeaarde rocker binnenkort ook gewoon nog een keertje een avond lang vlammen op de planken van een poppodium (Effenaar?), zodat er ook gewoon gedanst en gedronken kan worden?

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven