Jan van Schagen schreef een boek over 800 jaar Eindhoven.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Schagen schreef een boek over 800 jaar Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

‘Komst én vertrek Philips is beste wat Eindhoven ooit overkwam’

EINDHOVEN - Negen jaar is Jan van Schagen bezig geweest met zijn magnum opus. Sinds kort ligt het in de boekwinkel: Acht eeuwen Eindhoven. Verhaal van een stad. De enige constante in de 800 jaar? De weekmarkt. 

Detail van de plattegrond van Eindhoven van Jacob van Deventer omstreeks 1560.
Volledig scherm
Detail van de plattegrond van Eindhoven van Jacob van Deventer omstreeks 1560. © Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Acht eeuwen Eindhoven bestaat uit twee dikke boeken in een doos, samen goed voor ruim 800 pagina's met honderden foto's. Dat is een flinke pil. ,,Het is ook niet de bedoeling om het in één keer uit te lezen. Het is een koffietafelboek: je kijkt erin, leest een stuk, legt het weer weg om later weer een ander hoofdstuk te lezen", aldus Nuenenaar Jan van Schagen. En ook met deze lengte heeft hij veel details weg moeten laten; ondanks dat staat het boek boordevol weetjes, feiten en verhalen over Eindhoven, vaak geïllustreerd met foto’s, tekeningen en kaarten. 

Van Schagen heeft al meer boeken op zijn naam staan. Een van zijn vorige publicaties, over honderd jaar woningcorporatie Trudo, leidde tot Acht eeuwen Eindhoven. Veel materiaal bleef over en de Nuenenaar besloot er mee verder te gaan. ,,Met als uitgangspunt om te laten zien wat die geschiedenis betekende voor de ‘gewone man’ in Eindhoven. Dan moet het ook toegankelijk zijn.”

Het boek Acht eeuwen Eindhoven. Verhaal van een stad is voor 49,95 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van Piere of op de site Frits.nl van de uitgever, het Eindhovense magazine Frits. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven