Volledig scherm
Imad ismail Bakri (l) en sjeik Al-Mutairi op een conferentie in de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven. © Stichting Waqf

Komst radicale sjeik naar Al Fourqaan-moskee Eindhoven voorkomen

EindhovenEINDHOVEN - De omstreden sjeik Al-Mutairi, die in mei vorig jaar preekte in de Eindhovense Al Fourqaan-moskee, is in december 2016 de toegang tot Nederland geweigerd. Hij was in december opnieuw uitgenodigd door de Al Fourqaan, maar de Immigratie- en Naturalisatie Dienst verleende hem toen geen visum. Dat antwoorden B en W van Eindhoven op vragen van de raadsfractie van de LPF.

Al-Mutairi kwam in opspraak omdat hij op een Amerikaanse lijst belandde van mensen die terrorisme zouden financieren. Hij werd een dag voordat hij in mei in Eindhoven kwam spreken, op die lijst gezet. B en W wisten toen niet dat hij op de Amerikaanse lijst stond. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) had op dat moment in mei ook geen informatie over de sjeik op basis waarvan de IND een visum had kunnen weigeren.

Visum
Later was die informatie er wel, en werd Al-Mutairi een visum geweigerd voor een conferentie in december in de moskee. De gemeente besprak die nieuwe informatie met het bestuur van de moskee, dat de gemeente steeds laat weten welke predikers er komen. De moskee trok na overleg met de gemeente de uitnodiging voor Al-Mutairi in. De NCTV gaat niet in op de vraag welke nieuwe informatie ertoe leidde dat de sjeik die in mei nog in Eindhoven was, zeven maanden later niet meer mocht komen.

Over de Amerikaanse lijst van terreurfinanciers merken B en W op dat er mensen op komen die een gevaar vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid en belangen. Nederland heeft een vergelijkbare procedure en bepaalt zelf of personen en organisaties een bedreiging vormen voor de Nederlandse nationale veiligheid.

Inlichtingendiensten
Minister Asscher (sociale zaken) antwoordde eerder deze maand op vragen van de PVV in de tweede kamer dat nergens uit blijkt dat de Al-Fourqaanmoskee en de stichting Waqf financiële banden hebben met terroristen. Asscher wees erop dat inlichtingendiensten wel een onderzoek zouden zijn gestart als er aanwijzingen voor degelijke banden zouden zijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven