Volledig scherm
Miljoenen xtc-pillen geproduceerd in drugslab in woning in Eindhoven. © Politie Oost-Brabant

Kon écht flink deel van woonwijk rond drugslab in Eindhoven weggevaagd worden?

EINDHOVEN - Een drugslab is link, en al helemaal in een rijtjeshuis midden in een woonwijk. Maar hoe gevaarlijk? 'Hier lagen zo veel gevaarlijke stoffen dat een brand of explosie niet alleen dit huis had vernietigd, maar een flink deel van de wijk', waarschuwde burgemeester John Jorritsma maandag na de vondst van het xtc-lab in de woning in de Eindhovense Heydaalweg afgelopen vrijdag.

De waarschuwing aan de inwoners is duidelijk: meldt ongure praktijken in je buurt voordat het gruwelijk mis gaat. Maar schetst Jorritsma een realistisch scenario? Had inderdaad een flink deel van de wijk weggevaagd kunnen worden?

,,Absoluut niet", zegt chemicus Aldo Brinkman. ,,Dat is een gedramatiseerd beeld." De politie toonde een foto van de aangetroffen grond- en afvalstoffen - waaronder aceton en zoutzuur -, maar noemde geen hoeveelheden. Brinkman - werkzaam in vele laboratoria, voorheen onder meer bij Technische Universiteit Delft - kan dus geen exacte bepaling doen maar is zeer bekend met de stof die het voornaamste risico vormt: aceton, in de volksmond bekend als nagellakremover. Dat kan verdampen, in het huis blijven hangen en door een vonk tot ontbranding komen, legt hij uit. ,,Het huis is dan total loss en de buren hebben flinke schade. Verder moet je vooral denken aan gebroken ramen."

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Het gevaar in een drugslab wordt veroorzaakt doordat ongeschoolde mensen met de chemicaliën werken in slecht geventileerde ruimtes en zonder afzuiging en zogenoemde plofkasten waarin explosies kunnen worden opgevangen. Dat zorgt voor veel groter gevaar dan in laboratoria op universiteiten waar die zaken wel goed geregeld zijn, legt Brinkman uit.

Experts van de politie meldden dat brand of een explosie 'zich in dit geval zeer waarschijnlijk niet zal beperken tot alleen de woning, maar zeker ook tot andere woningen in de omgeving'. Het brandgevaar door een xtc-lab is erg groot, beaamt Brinkman. Vooral door de aceton. ,,De brandweer wordt er heel nerveus van." Maar dat is volgens de chemicus van een andere orde van grootte dan de vernietiging van een deel van de buurt onder de rook van het Evoluon. ,,Je moet het niet groter maken dan het is."

Volledig scherm
Er werden miljoenen xtc-pillen geproduceerd in een drugslab in een woning in Eindhoven. © Politie Oost-Brabant
Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven