Koning Willem-Alexander bezoekt Eindhovense sportverenigingen

videoEINDHOVEN - Er zou een minister komen, hadden ze tegen Tom Essink van sportschool Essink in Eindhoven gezegd. ,,Ik stond al klaar toen iemand me influisterde dat het de koning was die langs zou komen. Twee minuten later stond ik oog in oog met Willem-Alexander.”

Essink was niet de enige die woensdag verrast werd door het werkbezoek van de koning aan vier sportverenigingen in de Genneper Parken. Ook bij FC Eindhoven, Genneper Parken Tennis en hockeyclub Oranje-Rood dachten ze dat er iemand van het ministerie zou komen. Het bezoek van de koning was dan ook een mooie opsteker voor de verenigingen die sinds de uitbraak van corona veel teleurstellingen moesten slikken.

Koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan FC Eindhoven
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan FC Eindhoven © -

Gesprekken over corona

En het ging in de gesprekken met sporters, bestuursleden en vrijwilligers dan ook vooral over de gevolgen van het coronavirus. Over de beperkingen en hoe ze trainingen weer verantwoord opstarten in de 1,5 metersamenleving. Pieter Janssen, voorzitter van Oranje-Rood, had de koning drie kwartier te gast. ,,Gewoon een heel fijn gesprek en hij toonde oprecht interesse. Ook toen hij nog een rondje liep langs de velden en daar nog wat mensen sprak. Mooi om te zien dat hij binnen alle protocollen gewoon zijn eigen gang gaat.”

Hoewel ook Janssen niets verteld was, had hij al even het gevoel dat het geen minister zou zijn die op bezoek kwam. ,,Ik hoorde dat er vorige week al wat mannetjes waren komen kijken dus ik hoopte al op iemand van het Koninklijk Huis. Voor de zekerheid had ik zelfs al drie shirtjes klaar gelegd. Die heb ik meegegeven aan de hofdame. Het zou een mooie stunt zijn als er straks een foto opduikt van de prinsesjes in een tenue van Oranje-Rood.”

Oprechte interesse

Eerder op de middag was Willem-Alexander al bij FC Eindhoven geweest. Ook Pascal Maas, hoofd jeugdopleiding, werd overrompeld door het bezoek. ,,Hij liep bij aankomst recht op me af dus tijd om er over na te denken had ik niet. Tien minuten later was hij weer weg en dringt het pas tot je door dat je de koning hebt gesproken. Leuk dat hij zo geïnteresseerd was in onze verenging.”

Dat was hij volgens Tom Essink ook in zijn sportschool. ,,Hij begon meteen over een artikel in de krant. Over onze discussie met de gemeente of we wel of niet buiten mogen sporten onder een overkapping. Toeval of niet, een paar uur later hadden we alsnog toestemming.” Een proeflesje heeft Essink de koning niet aangeboden. ,,Dat was achteraf een leuk idee geweest, maar hij zag er al fit uit hoor. Er zal wel een privé-sportschooltje onder zijn paleis zitten.”

Koning Willem-Alexander bezoekt Oranje-Rood.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander bezoekt Oranje-Rood. © ED
Koning Willem-Alexander bezoekt Oranje-Rood.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander bezoekt Oranje-Rood. © ED

In samenwerking met indebuurt Eindhoven