Koning Willem-Alexander op bezoek bij vliegbasis Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - Hoog bezoek vrijdagmiddag voor de Vliegbasis Eindhoven. Koning Willem-Alexander liet zich rondleiden en nam een kijkje in een C-130 Hercules. 

Het was alweer even geleden dat de Koning voor het laatst een bezoekje bracht aan de Vliegbasis Eindhoven. Acht jaar om precies te zijn, bij de opening van het European Air Transport Command.

Vrijdag was het opnieuw zover. Tijdens een werkbezoek liet Koning Willem-Alexander zich bijpraten over actuele ontwikkelingen binnen de luchtmacht en die op de Eindhovense vliegbasis in het bijzonder.

Cruyffiaans

Daarbij ging het onder meer over de vervanging vanaf 2020 van de twee KDC-10 tank- en transportvliegtuigen door vijf Airbussen 330 MRTT, aangeschaft door vier landen. Dat de huidige toestellen uit de jaren zeventig dateren, wist de Koning al. Dat de vliegtuigen desondanks weinig last hebben van technische manco's, niet. Waarop de Koning een Cruyffiaanse uitspraak deed en betoogde dat vliegtuigen altijd werken, zolang ze maar blijven vliegen.

In de bevoorradingshal, waar een Hercules transportvliegtuig stond te wachten, kreeg de Koning vervolgens tekst en uitleg over de activiteiten op en vanaf de Eindhovense vliegbasis. Veel was al bekend, zo bleek uit zijn reacties, óók over de historie van 'Welschap'. Bijvoorbeeld dat de startbaan in de jaren tachtig een stukje verdraaid werd om de bewoners van Eindhoven te ontlasten van het vliegtuiglawaai, dat destijds nog hoofdzakelijk werd veroorzaakt door op Eindhoven gestationeerde NF-5 straaljagers.

Overlast

Majoor Marcel de Pee, hoofd luchtverkeersleiding, erkende dat de basis verantwoordelijk is voor overlast. ,,We maken best veel herrie en zorgen voor uitstoot." De plaatsing eind dit jaar van achtduizend zonnepanelen waar zo'n duizend huishoudens hun energie van kunnen betrekken moet volgens hem gezien worden als een soort compensatie. ,,Zo zijn er ook plannen om vier meter hoog olifantsgras te planten, om het grondgeluid afkomstig van de basis te dempen." 

Volledig scherm
2018-04-13 14:38:35 EINDHOVEN - Koning Willem-Alexander bij een C-130 Hercules transportvliegtuig tijdens een werkbezoek aan vliegbasis Eindhoven. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT © ANP
Volledig scherm
2018-04-13 14:22:58 EINDHOVEN - Koning Willem-Alexander bij een C-130 Hercules transportvliegtuig tijdens een werkbezoek aan vliegbasis Eindhoven. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT © ANP
Volledig scherm
Vliegbasis Eindhoven. © Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven