Volledig scherm
Pers staat in het persvak te wachten op koningin Beatrix.

Koningin Beatrix genoot in Philips museum

EINDHOVEN - Koningin Beatrix heeft het Philips museum vrijdagmiddag officieel geopend. Ze werd vergezeld door burgemeester Rob van Gijzel en commissaris van de koningin Wim van de Donk.

Koningin Beatrix bleef zeker 10 minuten langer dan de geplande 55 in het nieuwe museum in Eindhoven. De vorstin had het duidelijk naar haar zin. Daarom wilde ze ook graag de tweede verdieping bezoeken. En dat zat eigenlijk niet in het programma.

De koningin werd toegesproken door Philips-topman Frans van Houten. Ze kreeg een bijzonder led-peertje dat zij in de hand hield tijdens een optreden van enkele leden van het Philips Symfonie Orkest. Het lampje brandde op de muziek.

Later werd zij rondgeleid door het museum. Vooral de levensgrote foto van haar moeder en grootmoeder, gemaakt in het Klokgebouw op Strijp S in 1927, had haar aandacht. De foto werd gemaakt tijdens de eerste wereldwijde radioverbinding toen koningin Wilhelmina vanuit het 'moederland' de koloniën toesprak. Natuurlijk was die toespraak ook te horen bij de foto in het Philips museum.

Bekijk het fotoalbum van de opening van het Philips museum

Blauwe loper

Vanwege de komst van de koningin was een blauwe loper uitgerold voor het Philips museum. Honderden belangstellenden keken toe hoe Beatrix over de blauwe loper het museum binnenging. Binnen vond de officiële plechtigheid plaats.

Onder de toeschouwers ook de 23-jarige Anna Suszter uit Hongarije, stagiaire bij Philips Lighting. "We wisten dat ze het museum ging openen, dus we zijn hier met een aantal mensen gaan kijken."

Lex van de Veen (59) uit Alkmaar is drie dagen in Brabant. Hij zegt zeker nog een keer terug te komen naar Eindhoven om het Philips museum te bezoeken. Bestenaar Timo Klein (48) had de koningin al meerdere keren gezien, maar wilde deze keer toch niet missen omdat het een van de laatste officiële handelingen van Beatrix als koningin is.

Klein: "Het is begrijpelijk dat ze ermee ophoudt op 30 april. Het is goed dat ze ruimte maakt voor een nieuwe generatie." Ook Klein zegt het Philips museum een keer te zullen gaan bekijken.

De Helmondse Marianne van Hoof (64) zat vrijdagmiddag bij V&D een kopje koffie te drinken toen ze zag wat er aan de hand was bij het museum. "Hoe laat komt de koningin? Om 14.00 uur? Johan Vlemmix staat al vooraan zie ik."

Annie van Deursen (68) uit Gemert heeft naar eigen zeggen 'helemaal niks met Philips', maar ze wil het museum desondanks wel gaan bezoeken. "Maar ik sta nu hier vanwege de koningin hoor. In 1980 heb ik haar ook gezien toen ze net koningin was, in Maastricht. Nu zie ik haar weer, net voordat ze geen koningin meer is."

Appeltjes van Oranje

Rond het middaguur stond oranjefan D. Singh al te wachten. Mensen van de Philips fruittuin deelden appeltjes van Oranje uit. De Eindhovense Sakkers (50) nam om 10.00 uur al een kijkje bij het museum aan de in Eindhoven. Met oranje gelakte nagels maakt ze foto's van het Lampenmaakstertje, dat eind maart naar het Philips museum werd verhuisd.

"Het is zo'n mooi beeld. Ik wacht al heel lang op de opening van het museum. Mijn man werkt namelijk bij Philips, op de High Tech Campus." Sakkers is ook benieuwd naar de koningin. "Het wordt de eerste keer dat ik haar in het echt zal zien, ik ken haar alleen maar van de televisie."

Vanaf zaterdag is het museum in de oude Philips fabriek open voor publiek.

Compilatie van archiefbeelden: koningin Beatrix bezoekt de regio

[View the story "Koningin Beatrix opent Philips museum" on Storify]

Volledig scherm
Philips museum zet kroon op het werk
Volledig scherm
Koningin Beatrix verlaat het Philips Museum. Rechts commissaris van de Koningin Wim van de Donk en de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel. Links naast de koningin Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips.
Volledig scherm
D.Singh staat rond het middaguur te wachten op koningin Beatrix. Foto René Manders
Volledig scherm
Royaltygek Johan Vlemmix is ook bij de opening van het Philips museum.
Volledig scherm
Koningin Beatrix tussen burgemeester Rob van Gijzel en Wim van der Donk
Volledig scherm
Het Philips museum wordt vrijdagmiddag geopend door koningin Beatrix.
Volledig scherm
De Philips Harmonie staat klaar om koningin Beatrix te verwelkomen.
Volledig scherm
Red Head Ladies wachten op koningin Beatrix.
Volledig scherm
De Nieuwe Emmasingel is versierd met bloembakken waar een grote kroon op is geplaatst.
Volledig scherm
Het Philips museum is er klaar voor
Volledig scherm
Marie-Jose Sakkers uit Eindhoven kan niet wachten tot het museum opengaat.
Volledig scherm
De loper ligt klaar om uitgerold te worden.
Volledig scherm
De blauwe loper wordt uitgerold voor koningin Beatrix.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8754 stemmen