Het Evoluon.
Volledig scherm
Het Evoluon. © Jurriaan Balke

Kopers staan in de rij voor het Evoluon

EINDHOVEN - Meerdere projectontwikkelaars hebben zich de afgelopen dagen bij Philips gemeld omdat ze interesse hebben in het Evoluon.

De interesse van potentiële kopers in het Evoluon kwam naar voren nadat vorige week via deze krant bekend werd dat Philips het iconische gebouw wil verkopen. Volgens een woordvoerster van Philips gaat het om interessante ideeën.

,,Philips staat daarvoor open tijdens de zoektocht naar een goede bestemming", aldus de zegsvrouw van het concern, dat onlangs een vastgoedadviseur in de arm. De Eindhovense gemeenteraad volgt het verkoopproces met argusogen nu diverse vastgoedondernemingen al interesse tonen. Het Evoluon en de omringende tuin blijft wat de gemeenteraadsleden betreft intact. ,,Ook wij zijn gealarmeerd door de krantenkoppen", zo zei wethouder Wilbert Seuren (D66), die snel met de Philips-top aan tafel wil om te praten over de toekomst van het gebouw.

Er is ondertussen onduidelijkheid ontstaan over de status van het Evoluon als Rijksmonument. Het gebouw blijkt in 2013 wel te zijn voorgedragen maar een officiële verlening van die status heeft tot dusver nog niet plaatsgevonden. Daarom geldt nu zogenoemde voorbescherming. Er is dan geen gevaar dat eigenaren nog snel allerlei ingrijpende verbouwingen doorvoeren. Zij moeten daar namelijk een vergunning voor aanvragen bij het gemeentebestuur.

Philips reageert verrast. ,,Wij zijn altijd ervan uitgegaan dat het Rijksmonument was. Blijkbaar moet de minister het besluit nog bekrachtigen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven