Volledig scherm
© Stint

Korein laat Stint voorlopig staan, Spring blijft er wel mee rijden

EINDHOVEN - De meeste grote aanbieders voor kinderopvang in Zuidoost-Brabant laten de elektrische bakfiets staan tot de precieze toedracht van het spoorongeluk in Oss bekend is.

Kinderopvangorganisaties als Korein Kinderplein, Humanitas en Partou gaan voorlopig niet met een Stint de weg op. Zij willen eerst het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de fatale aanrijding op het spoor in Oss afwachten. Daarbij kwamen donderdagochtend vier jonge kinderen om het leven toen zij met zo'n bakfiets naar school werden gebracht. ,,Wij willen geen enkel risico nemen", benadrukt Onno van Gent namens Wij Zijn Jong, de koepel waar de Korein-locaties onder vallen. Korein Kinderplein is met afstand de grootste gebruiker van Stints in de regio; in Zuidoost-Brabant rijden er normaal ongeveer veertig rond. ,,Meestal gebruiken we ze voor uitjes die net te ver zijn om te lopen." Tot grote logistieke problemen leidt dat volgens Van Gent niet. ,,We hebben voldoende alternatieven, bijvoorbeeld onze eigen busjes die we in kunnen zetten."

Spring

Spring, met veel locaties in de Peel, kiest ervoor om de bakfietsen wel te blijven gebruiken. ,,Wij hebben er vertrouwen in dat het een veilig vervoersmiddel is", vertelt een woordvoerder. Spring heeft twee Stints in Helmond en één in Deurne ter beschikking. ,,We bekijken het per locatie en per situatie. Als er ouders zijn die het echt vervelend vinden, dan respecteren we dat. Dan zoeken we naar alternatieven, zoals een taxibusje." 

De christelijke kinderopvang Bambino - met vestigingen in Eindhoven, Best en Dordrecht - was donderdag een van de eerste organisaties die besloot de Stint voorlopig te laten staan. In Eindhoven kan Bambino prima zonder. ,,Daar zitten we direct bij de school, dus gebruiken we hem alleen voor uitjes", vertelt directeur Esther Luttik. ,,In Dordrecht is het probleem nijpender; daar komen kinderen van verschillende scholen en moeten ook wij een busje inzetten." Overigens hoopt Luttik van harte dat ze de Stint straks gewoon weer kan gebruiken. ,,We vinden het juist een heel veilig vervoermiddel", benadrukt directeur Esther Luttik. ,,Maar we willen na zo'n vreselijk ongeluk ook bij medewerkers en ouders rust creëren zolang het onderzoek nog loopt." 

 1. Eindhovense rapper Fresku en Arjen Lubach scoren YouTubehit over zwarte bladzijden Nederlandse geschiedenis
  video

  Eindhoven­se rapper Fresku en Arjen Lubach scoren YouTubehit over zwarte bladzijden Nederland­se geschiede­nis

  EINDHOVEN - De aangepaste canon van de Eindhovense rapper Fresku en Arjen Lubach wil ‘wel met aandacht’ de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis brengen. Vanaf 2020 verspreidt de overheid de Canon van Nederland onder achttienjarigen, maar het duo denkt met een hun rap in Zondag met Lubach veel beter jongeren te kunnen bereiken. Het filmpje is inmiddels al meer dan 100.000 keer bekeken op YouTube.
 2. Drie kunstenaars over de tastzin in Van Abbehuis in Eindhoven
  PREMIUM
  Recensie

  Drie kunste­naars over de tastzin in Van Abbehuis in Eindhoven

  EINDHOVEN - Ze schrijft prachtige gedichten en juist voor de bundel Ik was de zee, uit 1989 alweer, kreeg Ienne Biemans dan ook terecht een Zilveren Griffel. In die uitgave staat onder meer een gedicht dat begint met de regels: In een donker / groen oud woud / aan de randen een randje goud. De eerste regel uit dat gedicht wordt door het Van Abbehuis gebruikt als titel van de nu lopende tentoonstelling en zou ook het werk samenbrengen van de drie deelnemende kunstenaars.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven