Volledig scherm
© Thinkstock

Korten op bieb leidt tot meer jeugdleden in Helmond en Eindhoven

EINDHOVEN/HELMOND - Vanwege de bezuinigingen vervingen de bibliotheken in Helmond en Eindhoven wijkvestigingen door schoolfilialen. Dat pakt goed uit voor de kinderen: het aantal kinderleden neemt toe en het aantal uitgeleende jeugdboeken groeide fors. Maar steeds minder volwassenen weten de weg naar de bieb te vinden.

De grote lijn in Eindhoven volgt de landelijke trend, zegt Cilia Groothuis van de bibliotheek. Ledenaantallen heeft ze nog niet over 2016. Maar het aantal uitgeleende jeugd- en jongerenboeken steeg van 2014 op 2015 fors: van bijna 498.000 naar 622.000 . De oorzaak? Het feit dat 65 scholen en spilcentra nu eigenlijk een nevenvestiging van de bibliotheek hebben. Die kwamen in de plaats van de wijkfilialen omdat er bezuinigd moest worden. ,,In ieder geval maken nu álle kinderen op school kennis met boeken, ook al worden ze niet gesteund door ouders", zegt Groothuis. Maar het aantal volwassen, betalende leden nam echter af met 6,7 procent in 2015.

Helmond
In Helmond was het in 2016 zelfs 8 procent minder. ,,Voor volwassenen is de afstand van bijvoorbeeld Brouwhuis tot de bibliotheek wel groot. Dat scheelt veel, merken we nu", aldus manager Dianne Timmers van bibliotheek Helmond/De Peel. Om de volwassenen enigszins tegemoet te komen zijn in beide bibliotheken de uitleengelden en boetes afgeschaft en de uitleentermijnen verlengd. En Eindhoven zoekt geld om steunpunten in noord en zuid te openen.

In Helmond kende het aantal jeugdleden in 2016 een groei met zo'n 5 procent. Timmers rekent dat net als in Eindhoven bijna volledig toe aan het feit dat alle kinderen op veertig basisscholen in de regio automatisch lid worden en meer boeken naar huis nemen.

Ook de aantallen bezoekers aan de biebs namen toe. In Helmond met 6 procent tot 160.000, in Eindhoven met zo'n 10 procent tot ruim over de 300.000.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

In samenwerking met indebuurt Eindhoven