Volledig scherm
PREMIUM
Leo Bisschops, voorzitter KBO Brabant. © FotoMeulenhof

Kritiek en lof voor lagere WMO-bijdrage

EINDHOVEN - De invoering van een standaard lage eigen bijdrage voor WMO-zorg is 'hartstikke nodig', stelt CDA-Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg. Of dat leidt tot een aanzuigende werking? Dat is in de eerste plaats vooral goed. ,,Nu zijn er ouderen en zieken die zorg niet aanvragen, omdat ze terugschrikken voor de hoge eigen bijdrage. Dat is nooit de bedoeling geweest."

Met ingang van 1 januari 2019 betaalt iedereen die bij zijn gemeente WMO-hulp krijgt, een zelfde maximale eigen bijdrage van maximaal 17,50 euro per vier weken, ongeacht inkomen of vermogen. Het kabinet was dit al langer van plan, en heeft dit voornemen afgelopen week omgezet in een besluit. De coalitiepartijen zijn hier blij mee, zegt Evert Jan Slootweg. ,,Op allerlei vlakken krijgen ouderen die zorg nodig hebben te maken met eigen bijdragen, bijvoorbeeld als het gaat om het eigen risico en medicijnkosten. Zij gaan zorg mijden, waardoor hun gezondheid verslechtert. Dus als er een aanzuigende werking uitgaat van het tarief, dan vinden wij dat deels goed. De minister gaat dit ook monitoren." Met aanvragen van mensen die eigenlijk alles zelf af kunnen, zal het volgens hem wel meevallen. ,,Dat is de ervaring in de paar gemeenten die zelf al een laag standaardtarief hadden, zoals Leerdam."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Spectaculaire ballonvaart voor Eindhovense Angela en haar gezin: 'De hele buurt hielp tijdens noodlanding’

    Spectacu­lai­re ballon­vaart voor Eindhoven­se Angela en haar gezin: 'De hele buurt hielp tijdens noodlan­ding’

    EINDHOVEN - Of ze enig moment in paniek is geweest? Welnee! Dit was juist een ervaring om nooit te vergeten. Angela Jegerings (40) zat samen met haar twee jonge kinderen en echtgenoot in de luchtballon die zondagavond een noodlanding moest maken op een klein voetbalveldje in Eindhoven. Tientallen buurtbewoners hielpen mee om het toestel veilig aan de grond te krijgen. ,,De kinderen vonden het helemaal geweldig.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4175 stemmen