Volledig scherm
© ANP

Kruidenbuurt Eindhoven groentetuin voor voedselbank

EINDHOVEN - De pakketten van de Eindhovense voedselbank bevatten over enkele maanden verse groenten uit de Kruidenbuurt. Een deel van de wijk die nu nog volop wordt gesloopt, verandert in een kleinschalige stadskwekerij. Het plan komt van de nieuwe Stichting Stadsmoestuin Eindhoven, die zichzelf vrijdag presenteerde.

Ook op twee andere braakliggende terreinen, bij de kwekerij van Ergon op Bokt en op de bolakker bij boerderij het Wasven aan de Celebeslaan, komen kleinschalige kwekerijen ten behoeve van de voedselbank. Het plan is om acht maanden per jaar verse seizoensgroenten te leveren. Het terrein bij Ergon is vooral bedoeld voor aardappels en mais.

"Bij het Wasven kunnen we binnen enkele weken al van start", vertelt stichtingsvoorzitter Hennie Kuijken. "Hoeveel we op de drie terreinen precies kunnen verbouwen, is nu nog moeilijk in te schatten." Genoeg voor het hele cliëntenbestand van de voedselbank is de opbrengst in elk geval nog niet. "Er komen bij ons momenteel ruim duizend mensen. De verwachting is dat dat aantal de komende tijd stijgt", aldus Jelle Krol, voorzitter van de Eindhovense voedselbank. Hij is enthousiast over het initiatief. "Wij proberen bij de samenstelling van onze pakketten altijd de schijf van vijf in de gaten te houden. Maar verse groentes zijn lastig te verkrijgen. We hebben wel regelmatig voorverpakte sla of andijvie. Maar zomergroentes zien we eigenlijk nooit."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven