Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Kunstenaars wantrouwend over atelierverhuur in Eindhoven

EINDHOVEN - Een felle discussie donderdagavond over de huisvesting van kunstenaars en andere creatievelingen in Eindhoven. De Stichting Ruimte heeft hen tien jaar lang gehuisvest in leegstaande panden van de gemeente. Nu waren ze uitgenodigd voor een toelichting op het einde aan de samenwerking met de gemeente.

De bijeenkomst in de hal van de voormalige Sociale Dienst in de Deken van Somerenstraat werd interessant toen Eric de Ridder het woord nam. Daarvoor had Jan van de Lest als directeur van de Stichting Ruimte nog eens de bekende grieven naar de gemeente Eindhoven op een rijtje gezet: dat hij vanaf het Stadhuisplein nooit kritiek op zijn werk had gehad, dat er altijd goed onderhoud aan de panden was uitgevoerd en dat de gemeente de laatste jaren steeds minder gebouwen beschikbaar had gesteld en er uiteindelijk met een openstaande schuld een argument was gevonden om de samenwerking te beëindigen.

Eerst kreeg De Ridder nog waardering omdat hij als programmaleider vastgoed bij de gemeente Eindhoven de moed had naar het hol van de leeuw te komen. Maar toen hij begon aan zijn versie van het verhaal en zei dat de Stichting Ruimte de laatste jaren geen huuropbrengsten meer had afgedragen en verzuimd had beloofde informatie te verstrekken, werd hij steeds vaker door bezoekers onderbroken.

Starters

Die wilden weten waarom er met VPS een commerciële partij is aangezocht om het leegstandsbeheer uit te voeren, vanuit de veronderstelling dat die meer huur gaat vragen. En waarom met VPS een contract is afgesloten voordat er een gemeentelijk atelierbeleid is opgesteld, zoals de gemeenteraad eind 2016 al gevraagd had. Dat is nu in de maak, beloofde De Ridder, en wordt aan het eind van dit jaar door de raad vastgesteld. Hij wilde alvast verklappen dat er waarschijnlijk enkele panden permanent worden aangewezen voor huisvesting van de creatieve sector. ,,Ja, maar alleen voor startende designers, die na verloop van tijd weer moeten verkassen", wist een van de huurders.

Uiteindelijk was er vooral argwaan over de werkelijke reden van de gemeente om de samenwerking met Ruimte te stoppen. ,,Als die schuld alsnog wordt voldaan, is dan de samenwerking weer hersteld?", vroeg iemand. ,,Nee", zei De Ridder. ,,Het is als met een huwelijk, de relatie is nu heel slecht. Maar die discussie wil ik hier niet voeren."

Hij nodigt namens de gemeente de huurders uit voor een van de drie bijeenkomsten in september, om hen te informeren over wat er gaat veranderen. ,,Niets!", bezwoer advocaat Jos Daniëls uit Sittard, door Ruimte aangezocht voor juridische bijstand. ,,Want jullie huurcontracten blijven gewoon geldig."

Beeldend kunstenaar Jeroen Offerman, die al tien jaar huurt bij Ruimte, vond het een verhelderende avond. ,,Met name omdat ik nu weet dat de schuld niet het echte probleem is."

  1. Werkstraf geëist tegen Eindhovense advocaat voor mishandeling en bedreiging
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen Eindhoven­se advocaat voor mishande­ling en bedreiging

    BREDA - Voor de gewelddadige escalatie van de heimelijke relatie met zijn minnares en bedreiging en mishandeling van zijn echtgenote is tegen een Eindhovense advocaat een taakstraf van 100 uur geëist. Volgens de aanklager heeft de advocaat een voorbeeldfunctie en zit de maatschappij niet op zijn agressieve gedrag te wachten. Ze eiste daarom bovendien een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een behandeling van zijn temperament als de reclassering dat nodig vindt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven