Een tunnel bij de Anthony Fokkerweg bij het Beatrixkanaal. Kunstenaars Johan Moorman en Vincent Huibers (r) zijn de tunnels aan het beschilderen.
Volledig scherm
Een tunnel bij de Anthony Fokkerweg bij het Beatrixkanaal. Kunstenaars Johan Moorman en Vincent Huibers (r) zijn de tunnels aan het beschilderen. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Kunstproject frist donkere tunnels in Eindhoven op

EINDHOVEN - Het project ‘Overbruggen’ is een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, kunstenaars en hightechindustrie. Met als doel dertien tunnels in Eindhoven-Noordwest te voorzien van kunstwerken.

De pontons liggen in het Beatrixkanaal, ladders staan tegen de muur, de verf staat en rollers liggen klaar om de tunnels onder de brug over Beatrixkanaal te voorzien van muurschilderingen en wall wraps (fotobehang). De kunstwerken in tunnels onder de Anthony Fokkerweg zijn onderdeel van het project.

Dat project, genaamd Overbruggen, bestaat uit zes grote en zeven kleinere projecten in Eindhoven-Noordwest. Pim Bens en Vincent Huibers van Vincent Huibers Graffiti Agency hebben een plan gemaakt voor de gemeente Eindhoven om de tunnels te pimpen. Zij werken daarbij samen met kunstenaars. ,,Het basisontwerp van een printplaat en twee kleuren die langzaam in elkaar overlopen, zijn te zien bij alle tunnels van het project”, zegt Huibers. ,,Het maakt duidelijk dat het om één project gaat.”

Samenwerking

Een belangrijk onderdeel van het project is het samenbrengen van de artiest met de hightechbedrijven. De gemeente wil de samenwerking tussen de creatieve industrie en de productiebedrijven stimuleren en de bedrijven betrekken bij de stad. De schilderingen laten zien wat zich bij de bedrijven afspeelt. Huibers: ,,De kunstenaars gaan om de tafel met de industrie om inspiratie op te doen. Voor dit project is kunstenaar Johan Moorman bij bedrijven op Brainport Industrie Campus op bezoek gegaan.”

De tunnels zijn voor Moorman geen onbekend terrein. Als graffitiartiest heeft hij vroeger de muren voorzien van zijn pieces (schilderingen). Moorman: ,,De stad verandert en de omgeving verandert. Het past niet meer om donkere tunnels in te fietsen. Door dit project wordt het een geheel en creëren we een bezienswaardigheid.” Moormans beeldtaal is vrij technisch en bevat veel herhaling, wat past bij bedrijfsprocessen. ,,Ik wilde het niet te letterlijk weergeven. Ik heb abstracte onderdelen gemaakt van het assemblageproces op microscopisch niveau.”

Anti-graffiticoating

Om overspuiten te voorkomen wordt een anti-graffiticoating aangebracht. Door de coating is bekladding makkelijk te verwijderen, waardoor schoonmaakkosten beperkt blijven. Daarnaast beschermt het aanbrengen van de kunst het beton en houdt het vandalisme tegen. Door het project wordt bovendien de leefbaarheid en de sociale veiligheid bevorderd. Huibers: ,,Voorbijgangers reageren positief. Het oogt fris en mooi.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven