Volledig scherm
PREMIUM
Madeleine Breau en haar trainster Hana Naaktgeboren. © FotoMeulenhof

Kunstrijden in Eindhoven in de lift dankzij expats: ‘heel wat bloedneuzen voor je de dubbele rittberger kan’

EINDHOVEN - Kunstrijden in Nederland is een kleine sport. Het gat dat Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel achterlieten, is na ruim een halve eeuw nog steeds niet opgevuld. Maar juist in Eindhoven, stad van de expats, gloort hoop. En staan er soms ineens Koreaanse, Russische of Amerikaanse talenten in de hal.

Op de rubberen matten rondom de ijshockeybaan in het Eindhovense ijssportcentrum beent Madeleine Breau (10) ietwat onrustig heen en weer. Twee turven hoog is ze. Maar met haar knalrode lippenstift en zorgvuldig ingevlochten haar oogt ze als een soort miniatuurvolwassene. Af en toe houdt ze even in. Zet ze een paar zorgvuldige korte pasjes, alsof haar sportschoenen ineens in een paar schaatsen veranderen. En stijgt ze zomaar op voor een zorgvuldig uitgevoerde anderhalve draai om haar as. Een axel, een van de eerste sprongen die een jonge kunstschaatsster leert. Inmiddels voert ze die achteloos uit. ,,Maar je moet er lang op oefenen. Toen het voor het eerst lukte, kreeg ik taart.”

  1. Ouders hoogbegaafde Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict
    Update

    Ouders hoogbegaaf­de Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict

    EINDHOVEN - Alleen nog een eindproject inleveren en dan zou Laurent Simons (9) volgens zijn ouders klaar zijn met zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Maar gisteren beslisten zijn ouders zijn studie onmiddellijk stop te zetten. Laurent moest bij de TU/e tóch nog veel tentamens halen om nog op zijn negende af te studeren, iets wat zijn ouders graag willen. De TU/e denkt daar anders over: ,,We zijn van mening dat een sneller tijdschema niet haalbaar is, en ongunstig is voor Laurents academische ontwikkeling.’’

In samenwerking met indebuurt Eindhoven