Kunstwerk 'Space' van Daan Roosegaarde te zien op station Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Het kunstwerk 'Space' van Daan Roosegaarde is voortaan dé blikvanger op station Eindhoven.

Volledig scherm
Kunstwerk van Daan Roosegaarde in het Eindhovense station © Studio Roosegaarde

Reisjes naar Amsterdam, Maastricht of, met een overstap in Utrecht, naar Groningen. Heel veel gekker kun je het vanaf station Eindhoven niet maken. Tot nu want zonder ook maar in de trein te stappen kan er een rondreis over de hele wereld gemaakt worden. In de stationspassage is voortaan het nieuwste kunstwerk 'Space' van Daan Roosegaarde te bewonderen. De wereldbol is hier als een appel geschild en vormt een lichtwand van 90 meter lang. 

Een kunstwerk dat vooral intrigeert als je voorbij loopt. De drie centimeter dikke wand bestaat uit laagjes van bewerkte satellietbeelden geprint achterop lenzen. Gecombineerd met dynamische ledverlichting ontstaat een soort 3D-hologram dat meebeweegt met de passant. Ook heb je als kijker de illusie een oneindige diepte in te kijken. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Kunstwerk van Daan Roosegaarde in het Eindhovense station © Studio Roosegaarde

Wereldfaam

De kunstenaar Roosegaarde verwierf de afgelopen jaren wereldfaam met enkele spraakmakende projecten. Met misschien het lichtgevende Van Goghfietspad in Eindhoven wel als hoogtepunt. Het lichtkunstwerk in het Eindhovense station is weer iets compleet anders. Doordat de aardbol als een appelschil is uitgerold ontstaat er een abstract maar toch herkenbaar beeld. Flarden van Zuid-Amerika en, weliswaar gespiegeld maar heel herkenbaar, de laars van Italië. 

,,Het fascinerende van nachtkaarten van onze aardbol is dat je precies kunt zien waar geleefd wordt", aldus Roosegaarde. ,,Licht verraadt de aanwezigheid van de mens en zegt zelf iets over de welvaart van een land. Ik hoop dat het kunstwerk een verwondering oproept bij bezoekers van het station. Het zou mooi zijn als reizigers straks een trein later pakken omdat ze nog even willen verdwalen in hun reis door de ruimte." 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Kunstwerk van Daan Roosegaarde in het Eindhovense station © Studio Roosegaarde

Samenwerking

Het kunstwerk van Roosegaarde is gemaakt in samenwerking met Heijmans en Arcadis in opdracht van Prorail en de gemeente Eindhoven. De kosten voor het ontwerp en de realisatie bedroegen 450.000 euro. Bang dat het Eindhovense kunstwerk straks op tal van andere stations gekopieerd wordt, hoeven we volgens Roosegaarde niet te zijn. ,,Ik maak nooit twee keer hetzelfde. Voor het Van Goghfietspad krijg ik nog steeds verzoeken. Overal waar ik kom vragen ze ernaar. Laatst nog in Toronto en Mexico. Soms proberen ze het te kopiëren. Ik ben naar een fietspad in Polen wezen kijken maar dat zag er niet uit. Daar moet ik dan wel om lachen. Ik vind het niet erg. Een idee is van niemand, zeg ik altijd."

Volledig scherm
De wereldbol zoals een appel geschild © Studio Roosegaarde

In samenwerking met indebuurt Eindhoven