Volledig scherm
Ted en Mieke Zegers in hun bloemenzaak aan de Strijpsestraat die op 22 februari voorgoed de deuren sluit. © DCI Media

Laatste ‘bloemenhuis van het snoepje’ in Strijp dicht

EINDHOVEN - De familie Zegers had tien bloemenwinkels in Eindhoven en omgeving. Eind februari sluit in Strijp het laatste Westland Bloemenhuis.

Westland Bloemenhuis stond ruim een halve eeuw voor goede en goedkope bloemen. ,,Mijn vader Adam is pal na de oorlog begonnen met het huis aan huis venten van bloemen", vertelt Ted Zegers (71), een van de tien kinderen van Adam. ,,Alle kinderen kregen op hun 18de verjaardag van mijn vader de sleutel van een winkel om daar een eigen bloemenzaak te beginnen."

Binnen tien jaar tijd telde Eindhoven in de jaren zeventig tien filialen van het Westland Bloemenhuis zoals alle winkels heetten. Al snel waren de winkels een begrip in Eindhoven en omgeving. ,,We stonden bekend om onze goede en goedkope bloemen. Vader Adam Zegers bedacht in de jaren zestig het 'Dinsdagsnoepje'. Dan waren de bloemen in elke zaak in de aanbieding, elke dinsdagmorgen stonden tientallen mensen voor de deur."

'Snoepje'

Het 'snoepje' bleef tientallen jaren een begrip. De mensen kwamen ook naar het Westland Bloemenhuis voor bruidsboeketten, grafkransen en andere bloemstukken. ,,We kregen van klanten vrijwel altijd de vrije hand", zegt Mieke Zegers (64), de vrouw van Ted. ,,Ze wisten gewoon dat het goed zou zijn."

Mieke en Ted zijn de laatsten van de Zegerskinderen die nog een bloemenzaak hebben in Eindhoven. ,,De andere winkels zijn om diverse reden al eerder gesloten. Wij stoppen op 22 februari ook", aldus Ted. ,,Vanwege mijn gezondheid, anders waren we nog doorgegaan."

Het besluit om te stoppen, was moeilijk, zeggen ze allebei. ,,We hebben ons hele leven in de bloemen gezeten en dan is het vreemd en moeilijk om dan te stoppen." Mieke: ,,Als ik 's morgens de deur openmaak zeg ik altijd tegen de winkel: 'hoi, lieve schat, we maken er vandaag weer een fijne dag van'. En als ik wegga, zeg ik: 'tot morgen schatje van me'. Zoveel betekent de winkel voor ons." Ted en Mieke Zegers namen in 1997 de winkel aan de Strijpsestraat over van een broer van Ted die stopte. ,,We zaten eerst op de Marconilaan", zegt hij.

Meehelpen

Bang om na een heel leven tussen de bloemen in het beruchte 'zwarte gat' te vallen, zijn ze niet. ,,Nee, ik ga familie met bloemenzaken buiten Eindhoven af en toe meehelpen", zegt Ted.

En Mieke? ,,Ik ga lekker met de honden wandelen en leuke dingen doen."

Tot aan de sluiting op 22 februari zijn alle planten, cadeauartikelen en zelfs de inventaris in de aanbieding bij het laatste Eindhovense Westland Bloemenhuis aan de Strijpsestraat 187.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven