Volledig scherm
PREMIUM
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings, burgemeester Maarten Houben van Nuenen en commissievoorzitter Letty Demmers (vlnr) bij de presentatie van het rapport over de toekomst van Nuenen. © Marc Bolsius

Laatste lucht loopt uit ballon rapport-Demmers

AnalyseEINDHOVEN - De provincie roept de gemeenten rond Eindhoven haast tegen beter weten in nog eens op tot verdergaande samenwerking. De allerlaatste stuiptrekking van het rapport-Demmers.

Een siddering ging op donderdag 8 september 2016 door menig gemeentehuis in de randgemeenten van Eindhoven. Een commissie onder leiding van D66-prominent Letty Demmers presenteerde die dag een langverwacht rapport over de bestuurlijke toekomst van Nuenen, met verrassende conclusies. Dat de zelfstandigheid van Nuenen te grave werd gedragen, lag nog voor de hand. De commissie bepleitte een fusie met Son en Breugel. Veel opzienbarender was het plan van Demmers om de bestuursstructuur van de regio op de schop te gooien. De randgemeenten van Eindhoven zouden verregaande bevoegdheden moeten overdragen aan de stad, of anders een nog te vormen regiobestuur. Als die verregaande samenwerking spaak zou lopen, zag de commissie slechts één oplossing. Een fusie van Eindhoven met alle randgemeenten, van Waalre tot Best en van Veldhoven tot Geldrop-Mierlo.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven