Laatste vijf dierenactivisten Meat the Victims vrijgelaten uit politiebureau Eindhoven

Update+videoEINDHOVEN - Ook de laatste vijf actievoerders van Meat the Victims, die maandag een varkensstal bezetten in Boxtel, zijn dinsdagavond vrijgelaten uit het politiebureau in Eindhoven. Ondanks dat ze bleven weigeren zich te identificeren. Daarom hebben ze ook geen dagvaarding meegekregen voor een rechtszaak. Wel zet het Openbaar Ministerie het onderzoek voort.  

De rest van de 76 aangehouden dierenactivisten mocht eerder dinsdag al het politiebureau aan de Mathildelaan verlaten. Buiten vielen ze in de armen bij collega's die ze aan de Mathildelaan opwachtten. Ze moesten tot dinsdagavond 20.30 uur wachten op hun laatste kompanen. 

Volgens de woordvoerster van het OM konden de actievoerders niet langer vastgehouden worden, enkel om het feit dat ze hun naam niet prijs gaven. Met foto's die gemaakt zijn, hoopt het OM ook de laatste vijf toch voor de rechter te kunnen brengen voor lokaalvredebreuk of voor de weigering om zich te identificeren. Daarvoor worden waarschijnlijk 64 van de demonstranten vervolgd. 

Leed

Meat the Victims bezette maandag bijna een hele dag een stal in Boxtel om aandacht te vragen voor het leed dat varkens in hun ogen aangedaan wordt door boeren. Uiteindelijk haalde de politie alle actievoerders uit de stallen. Wie zich niet wilde of kon identificeren en wie weigerde zelf te vertrekken, werd aangehouden. 

De woordvoerster van het OM benadrukt dat alle 76 aangehouden activisten uit Nederland en verschillende Europese landen, zoals  Engeland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden, vervolgd zouden kunnen worden. Of dat gebeurt hangt af van het onderzoek dat nog loopt. Daaraan werken tientallen rechercheurs en diverse officieren van justitie. Zij hebben ook beeldmateriaal verzameld dat de demonstranten zelf online hadden gezet. 

Vernieling

Ook werd één tegendemonstrant aangehouden, wegens het vernielen van een politievoertuig. 

Woordvoerder Jonathan Loogman van Meat the Victims is tevreden over de aandacht voor het varkensleed dat de actie heeft gegenereerd. Hij is niet onder de indruk van de afwijzende reacties op de vergaande actie, ook van Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren. ,,Dierenbescherming propageert het eten van vlees door het Beter Leven-keurmerk af te geven. Daar verwachtten wij niet veel van.” De vele afkeurende commentaren kunnen Meat the Victims niet afstoppen, zegt hij. 

,,We hebben wetten overtreden omdat we die regels onrechtvaardig vinden, en omdat die tot de dood van onschuldige varkens leiden. Vergelijk het maar met de strijd tegen de slavernij die ooit legaal was. Of voor vrouwenkiesrecht, iets wat ooit ook heel gewoon was.” En Loogman verwacht dat het niet bij deze ene, radicale actie blijft. ,,Ja, ik denk dat we in Nederland nog wel meer van Meat the Victims gaan horen.”

Volledig scherm
Actievoerders van Meat the Victims verzamelen zich bij het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven © Redactie
  1. Heimlichgreep nodig bij tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt
    update

    Heimlich­greep nodig bij Eindhoven­se tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt

    Kijkers van 5 Uur Live zagen tv-kok Hugo Kennis vanmiddag plots hoestend uit beeld verdwijnen. Tijdens een gesprek van presentatoren Daphne Bunskoek en Caroline Tensen begint de chef flink te kuchen. Als Bunskoek vraagt of het goed met hem gaat, rent Kennis uit beeld. Achter de schermen wordt er een heimlichgreep bij hem uitgevoerd. Na vijf pogingen lukte dat, vertelde hij in RTL Boulevard.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven