Volledig scherm
© Beeld Werkt

Lambert Tegenbosch (1926-2017) had een missie

EINDHOVEN - Geboren Eindhovenaar Lambert Tegenbosch was in Heusden kunsthandelaar en galeriehouder. Als vlijmscherp analyticus van kunstexposities werd hij bewonderd en gevreesd.

Voor een oudere generatie kunstliefhebbers was de net voor Kerst overleden Lambert Tegenbosch een monument. Ze lazen zijn doorwrochte artikelen over beeldende kunst of bezochten later in de vesting Heusden zijn galerie in de Putterstraat.

De in 1926 in Eindhoven geboren Tegenbosch was voorbestemd voor het priesterschap. Zijn opleiding aan het kleinseminarie van de Paters van de Heilige familie in Kaatsheuvel werd geen succes. Na zijn studie M.O. Nederlands in Tilburg begon een onderwijscarrière. Hij was leraar Nederlands en schreef vanaf het midden van de jaren veertig over kunst en cultuur in bladen als Brabantia, De Nieuwe Eeuw, Roeping, Raam en het Dagblad Oost Brabant.

Tussen 1954 en 1975 was hij een gevreesde kunstcriticus bij De Volkskrant. Tegenbosch roerde zich soms pittig in het debat. Zo nam hij in 1985 duidelijk stelling tegen voormalig minister Brinkman toen hij weigerde de P.C Hooftprijs toe te kennen aan Hugo Brandt Corstius. In het debat in de Tweede Kamer zoemde de analyse van Tegenbosch nog lang na. In 1970 kreeg hij de Cultuurprijs van de provincie Noord-Brabant voor zijn hele literaire oeuvre.

Pionier

Tegenbosch was een van de eerste kunstpioniers in de vesting Heusden. In 1974 kocht hij de voormalige woning van Diederik van Hemert, heer van Eethen en Meeuwen, aan de Putterstraat 48 om er na een verbouwing zijn galerie en kunsthandel Tegenbosch te beginnen. Zijn collega's in Amsterdam verklaarden hem voor gek, maar Tegenbosch trok zich er niets van aan. Dependances van zijn galerie in Amsterdam en Eindhoven werden geen succes. Tegenbosch had veel aanzien als kunstkenner. Hij vond dat hij mensen de weg moest wijzen. Veel verzamelaars begonnen met verzamelen aan de hand van Tegenbosch.

In Heusden was Tegenbosch beschermheer van het St. Blasiusgilde en bestuurslid van het Keramisch Werkcentrum. Hij was ook lid van de Culturele Raad van Noord-Brabant en de Kunst Adviescommissie in de gemeente Heusden. In 2008 stopte hij met zijn galerie. De laatste jaren sukkelde Tegenbosch met zijn gezondheid. Hij werd getroffen door een beroerte waar hij nooit meer helemaal van herstelde.

Zijn dochter Pietje kwam ook in de kunst terecht. Zij heeft een galerie in Amsterdam met Martin van Vreden.

Lambert Tegenbosch wordt in besloten kring begraven. Er is gelegenheid tot afscheid nemen bij hem thuis, Putterstraat 48, Heusden, vrijdag van drie tot zeven uur.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Heimlichgreep nodig bij tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt
    update

    Heimlich­greep nodig bij Eindhoven­se tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt

    Kijkers van 5 Uur Live zagen tv-kok Hugo Kennis vanmiddag plots hoestend uit beeld verdwijnen. Tijdens een gesprek van presentatoren Daphne Bunskoek en Caroline Tensen begint de chef flink te kuchen. Als Bunskoek vraagt of het goed met hem gaat, rent Kennis uit beeld. Achter de schermen wordt er een heimlichgreep bij hem uitgevoerd. Na vijf pogingen lukte dat, vertelde hij in RTL Boulevard.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven