Volledig scherm
© ANP

Langdurige armoede in Eindhoven groter dan in andere Brabantse steden

KAARTJEDe langdurige armoede in Eindhoven is het grootst van alle Brabantse steden en het probleem neemt toe. Zo'n vijfduizend huishoudens (4,3 procent van het totaal) had hier in 2016 een structureel lager inkomen dan door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) als minimum is vastgesteld. 

Helmond staat samen met Tilburg op nummer twee met vier procent. Landelijk gezien is Groningen met 7,4 procent koploper wat betreft het aantal arme gezinnen. Rotterdam en Amsterdam volgen op de voet met respectievelijk 7,3 en 7,1 procent. Het CBS spreekt van langdurige armoede als het probleem minimaal vier jaar speelt. Het aantal inwoners dat alleen in 2016 een laag inkomen had is nog veel groter. In Eindhoven ruim elfduizend en in Helmond bijna vierduizend huishoudens.

Armoedeprobleem

Het armoedeprobleem is sowieso het grootst in de steden. Al doen Breda en Den Bosch het met respectievelijk 3,4 en 3,5 procent iets beter. Andere gemeenten in Zuidoost-Brabant zitten allemaal onder het landelijke gemiddelde van 3,3 procent. Van Reusel de Mierden met 0,9 procent tot Valkenswaard met 2,2 procent. 

Maar wanneer is er sprake van armoede? Omdat het volgens het CBS een subjectief begrip is spreekt het onderzoeksinstituut van lage inkomens en risico op armoede. De grens ligt voor het CBS op 1.030 euro voor een alleenstaande en 1.370 euro voor een alleenstaande met een kind. Voor een gezin met twee kinderen is 1.940 euro de ondergrens. 

Het probleem in de grote steden neemt ook toe sinds 2014. Het CBS verwacht voor 2018 wel een lichte daling. Het instituut doet iedere twee jaar onderzoek naar de ontwikkelingen wat betreft armoede in Nederland.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven