Laura (21) uit Eindhoven: autistisch, kunstenares en wereldberoemd

VIDEOEINDHOVEN - Honderdduizend likes voor een tekening. Voor Laura Brouwers uit Eindhoven is het bijna gewoon geworden.

Volledig scherm
Tekenares Laura Brouwers in Eindhoven © FotoMeulenhof

Wereldberoemd op Social Media. Dat is Laura Brouwers uit Eindhoven. Ruim 1,1 miljoen volgers heeft de 21-jarige kunstenares onder de naam Cyarine op internetplatform Instagram. Ter vergelijking: dat is net wat minder dan Wesley Sneijder maar meer dan zijn vriendin Yolanthe. 

Verwachtingen
Bijzonder, helemaal gezien de verwachtingen van haar omgeving. Want een gewoon leven, nee dat zou er niet in zitten voor de autistische Brouwers. Het werd haar als tiener keer op keer verteld. Dagbesteding en wonen met begeleiding, wen er maar aan. Een baan? Ondenkbaar.

En kijk haar nu. Een eigen huisje in Strijp, een blinde poes om voor te zorgen en een eigen bedrijfje om van te leven. Het gaat Brouwers goed af want haar tekeningen zijn een hit. Dat het allemaal anders liep, dankt Brouwers volgens zichzelf vooral aan haar doorzettingsvermogen. ,,Mensen zeggen vaak; jij boft maar met zo’n talent. Maar het is gewoon keihard werken. Ook voor een autist."

Volledig scherm
Laura Brouwers © Laura Brouwers

Natekenen
Op Instagram is Brouwers vooral bekend van selfies en foto’s van volgers die ze op het platform post. Altijd samen met een nagetekend exemplaar. Qua stijl een combinatie van het Japanse manga en Disney. En daar dan een pin-up variant van. Stoer en met de nadruk op de sterke kanten van haarzelf of haar volgers. Net wat langere benen, grotere ogen of vollere lippen. ,,Het moet realistisch blijven maar ik voeg wel wat glamour toe."

De wereld wat mooier maken dan dat ie is. Het is knap voor een meisje dat toch ook de lelijke kanten van het leven zag. Brouwers moest leren omgaan met de beperkingen van haar stoornis en, misschien nog wel moeilijker, de vooroordelen van anderen. ,,School was een drama. Ik was te autistisch voor het gewone onderwijs maar te normaal voor het speciaal onderwijs. Op beide scholen werd ik weggestuurd. Ik heb Asperger maar niet met de stereotype kenmerken. Dan klopt het plaatje niet en dat vinden mensen lastig."

Volledig scherm
Laura Brouwers (21) heeft meer dan een miljoen volgers op Instagram die haar tekeningen bewonderen. © Instagram Cyarine

Mooie momenten
Het zijn jaren die achter haar liggen. Waar ze gemakkelijk over praat maar dan het liefst over de mooie momenten. De manier waarop ze de liefde voor tekenen ontdekte. Thuis op de tablet en met vrienden in het park. Eindeloos cartoons tekenen. Pas jaren later kwam de stap naar Instagram en met iedere tekening groeide haar schare volgers. Nummer 100.000 in 2015 en begin dit jaar volgde de miljoenste. 

Het maakt dat Brouwers er inmiddels royaal van kan leven want dankzij al die volgers is haar account voor de commercie een potentiële marketingmachine. Bedrijven die 8.000 dollar betalen voor een post op haar account, ze kijkt er al niet meer van op. ,,Verzoeken genoeg maar ik blijf kritisch. Als ik zomaar allerlei advertenties plaats, haken mijn volgers af. Een paar keer per jaar, daar blijft het bij. Verder verdien ik mijn geld met freelance-werk. Ze weten me goed te vinden dus ik mag niet klagen."

Paniek
Klagen doet Brouwers sowieso weinig. ,,Ik weet wat ik kan maar ook dat het nog wel eens misgaat. Te veel prikkels of stress, het kan er zomaar voor zorgen dat ik in paniek raak. Flauwvallen in de tram of in huilen uitbarsten bij de kassa van de Albert Heijn. Gewoon omdat ik even geen uitweg zie. Ik woon zelfstandig maar krijg wel begeleiding vanuit de GGzE. Dat blijft ook nodig."

Met haar moeder heeft Brouwers inmiddels een prima band. ,,Ze ziet me nu als haar gelijke. Niet als autistisch persoon die ze constant moet verzorgen. Misschien is dat nog wel het belangrijkste dat ik bereikt heb."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven