Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Leegloop in de zorg: dit jaar ruim 10.000 werknemers weg in Brabant

UPDATEEINDHOVEN - Verpleegkundigen en verzorgenden verlaten in een steeds hoger tempo de zorg, Alleen al dit jaar namen ruim tienduizend werknemers in Brabant afscheid van zowel de thuiszorg als de zorg in verpleeghuizen en woonzorgcentra. Voor de achterblijvers leidt de hogere werkdruk tot oplopend ziekteverzuim en uitval. 

Dat stelt Transvorm, het samenwerkingsverband van zorgwerkgevers in Brabant. Het aantal openstaande vacatures groeit 'stormachtig'. De werkgevers zeggen dat actie op korte en lange termijn nodig is om 'evenwicht te brengen op de arbeidsmarkt'. 

Cliëntenstop

In de thuiszorg leidde het oplopend personeelstekort dit jaar al hier en daar tot het instellen van cliëntenstops voor nieuwe cliënten. De grote aanbieder ZuidZorg, actief in heel oostelijke Brabant, moest daar deze zomer al toe overgaan in enkele regio's.

Bij de Helmondse aanbieders Savant en De Zorgboog geldt nog geen cliëntenstop. Wel zegt Zorgboog-bestuurder Henri Plagge: ,,De personeelskrapte neemt toe en de vraag naar zorg ook. De balans wordt er niet beter op." Hij zou meer mensen kunnen plaatsen in de verpleeghuizen, maar uitbreidingsplannen blijven liggen omdat er geen personeel is. Een nieuwe kleinschalige woonvoorziening is recent opgeleverd maar wordt nog niet verhuurd vanwege personeelsgebrek. ,,Terwijl ik die ruimte direct zou kunnen vullen."

Petitie

Bij ZuidZorg in Veldhoven staan een kleine honderd vacatures voor wijkverpleegkundigen open. Teamcoach Carmen van Hout-Roest is een petitie begonnen waarin zij aandacht vraagt voor de oplopende werkdruk.

In Brabant werken nu nog ruim 155.000 mensen in de zorg, zegt directeur Jan Verrijt van Transvorm. Hem zijn geen gevallen bekend van cliëntenstops bij de aangesloten instellingen. Ook is het in deze provincie nog niet voorgekomen dat ziekenhuizen geplande operaties moesten uitstellen, zoals wel is gebeurd in de Randstad.

,,Dat bij ons de achterdeur openstaat, leidt wel tot hogere werkdruk en oplopend ziekteverzuim", zegt Verrijt. Het verzuim is nu 5,8 procent, 1,5 procent meer dan het gemiddelde over alle bedrijfstakken. Dat gat is in tien jaar niet zo groot geweest.

Transvorm kwam eerder dit jaar naar buiten met het idee om eerder ontslagen zorgwerknemers te vragen of ze terug willen komen. Ook worden schoolverlaters gestimuleerd om te kiezen voor een zorgopleiding. Deze initiatieven worden nu landelijk overgenomen.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven