Volledig scherm
Leerlingen van De Eindhovense School maakten het grootste Monopolybord. Vlnr Robin van Diessen, Liza van Eeten en Pleun van Cuijk werkten daaraan mee. foto Irene Wouters

Leerlingen maken grootste Monopolybord

EINDHOVEN - Het grootste Monopolyspel ter wereld is gebouwd in Eindhoven. De tweedeklassers van het vmbo van de Eindhovense School hebben het wereldrecord vrijdag op hun naam geschreven.

Het bordspel, gemaakt van houten planken, weegt 1760 kilogram en is precies 15 bij 15 meter groot. Als dit record van 225 vierkante meter niet binnen een paar weken wordt verbroken, komen de zeventig leerlingen in het Guinness Book of Records. Het bord, de huisjes en de dobbelstenen zijn op schaal nagebouwd. Alles is dertig keer zo groot als een standaard spelbord.

De leerlingen staan trots naar hun eigen werk te kijken. "Ik heb het Monopolylogo en de ring geschilderd", zegt leerlinge Guusje Jeuken. Veronique Saasen heeft zitten zwoegen op de gevangenis en station Oost. "Het is echt mooi geworden, veel mooier dan ik had verwacht. Het lijkt er ook echt op", zegt ze.

Dit is het vijfde wereldrecord dat de Eindhovense School heeft gevestigd. Leerlingen maakten eerder al het grootste magazine en een broodrooster van mozaïek. "Maar dit vind ik toch wel het leukste record. Hier konden we echt creatief mee bezig zijn. Schilderen is toch leuker dan op de computer bezig zijn", vindt leerlinge Elvira Hoeks.

"Het is echt heel leuk. Je kunt gewoon zeggen: 'ik heb een wereldrecord op mijn naam', dat heeft niet iedereen", aldus leerlinge Joëlle Ekstein. Toch gaat de recordpoging voor de leerlingen niet alleen om het plezier. Elvira Hoeks: "We leren samen te werken en we kunnen laten zien wat we kunnen." Joëlle Ekstein vult aan dat ze haar mede-leerlingen ook veel beter heeft leren kennen tijdens het maken van het Monopolybord.

Echt Monopoly spelen is niet mogelijk met het bord, want de kaartjes en het geld hoefden voor het record niet gemaakt te worden. Of de leerlingen nog Monopoly zouden willen spelen na een week lang aan het bord te hebben gewerkt? "Ja hoor, het was heel leuk om te doen. Maar ik kan geen groen meer zien", lacht leerlinge Robin van Diessen.

Het spel is te zien tot zaterdag 15.00 uur. Een deel van het spel blijft bewaard als herinnering, maar het grootste gedeelte van het hout wordt hergebruikt voor andere projecten van de school.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven