Leesclubs in coronatijd hebben het moeilijk: streamen, wandelen, of toch maar stoppen?
EINDHOVEN - Nederland telt rond de vijfduizend leesclubs. Ze bestaan gemiddeld dertien jaar. Maar in deze coronatijd hebben ze het moeilijk, zoals ook de ‘wilde’ leesclub van onze verslaggeefster. ,,Voor veel lezers is online overleg een brug te ver.”
Op het computerscherm staan om één minuut voor twee acht vakjes met initialen. De bedoeling is dat ze alle acht binnen de minuut zijn opgevuld met ‘echte’ mensen, voor zover daar op een scherm sprake van kan zijn. Maar het gaat allemaal niet zoals het moet.
Voordat we kunnen beginnen is het kwart over en zit er één onder haar bureau naar een stopcontact te zoeken, krijgt een tweede het geluid niet aan en is een derde hardnekkig op z’n kop in beeld. De leesclub in coronaversie maakt spannende tijden door. Maar wij zijn trots op onszelf, we doen toch maar wat veel leesclubs niet doen: we streamen er vrolijk op los.
Voor veel lezers is online overleg een brug te ver. Ze voelen het als ‘niet echt’ en ze missen de uitwisseling die je hebt als je fysiek bij elkaar zit
Nederland telt rond de vijfduizend leesclubs. Je hebt georganiseerde leesclubs en zogenaamde ‘wilde’. De eerste categorie bestaat grofweg uit mensen die graag in groepsverband gestructureerd leren over literatuur, de tweede uit individueler ingestelde lezers die in een vriendschappelijke sfeer hun leeservaringen uitwisselen. Leesclubs bestaan gemiddeld dertien jaar.
Vaak vrouw
De clubleden zijn vaak hoogopgeleid, gemiddeld boven de zeventig en veelal vrouw. Nieuwe romans van Nederlandse bodem zijn populair (Marieke Lucas Rijneveld, Adriaan Van Dis, Oek de Jonge, Ilja Leonard Pfeiffer), de top tien van meest verkochte boeken is een leidraad (NRC), bekroonde boeken van gelauwerde schrijvers doen het goed.
Onze leesclub is een ‘wilde’. We zijn met achten. Vier vrouwen en vier mannen, een jaar of zes geleden bij elkaar geraapt door een van de mannen. Behalve ‘wild’ zijn we ‘light’. We werken niet met lijsten en verslagen, onze structuur heeft zich al doende gevormd. We hebben het afgelopen jaar gewandeld (twee aan twee) en gemaild maar streamen was toch van alle oplossingen de meest praktische.
Onwennig
De eerste keer was onwennig. Voelen we ons onder normale omstandigheden op ons gemak bij elkaar, nu zaten we als vreemden naar een scherm te staren, geblokkeerd door icoontjes, het gebrek aan vanzelfsprekende interactie en het aanvoelen van wat er achter de woorden schuilgaat. Maar we zijn er nog, wij maken die dertien jaar zeker vol.
App-estafette
Leesclubs hebben het moeilijk in deze tijd. Diverse leesclubplatforms denken mee en geven advies: doe een app-estafette, schrijf scenario’s; zoek een foto bij het boek of een stuk muziek; maak een emotiepoll, een cijferpoll, een mind-map of een online quiz … schema’s voor alle varianten zijn voorhanden.
Na corona kijken we verder, we gaan in ieder geval nog één keer afspreken, als is het maar om afscheid te nemen
Niet iedere leesclub overleeft corona, zo weet Ineke Bakker, gepensioneerd Pabo-docent Nederlands en leesclublid en -leider volgens de Senia-methode. ,,Voor veel lezers is online overleg een brug te ver. Ze voelen het als ‘niet echt’ en ze missen de uitwisseling die je hebt als je fysiek bij elkaar zit.”
Zo heeft de club van Giel en Marije Goris, jaren geleden ontstaan uit het literair café Helmond, zichzelf opgeheven, of toch minstens opgeschort.
,,Belangrijke reden was dat we alle negen geen zin hadden in streamen. Bij het computerscherm voelt niemand zich senang en dreigen de leden die wat minder assertief zijn te verbleken naast de meer praatgrage. Na corona kijken we verder, we gaan in ieder geval nog één keer afspreken, al is het maar om afscheid te nemen.”
Stok achter de deur
Op de vraag of er in corona minder gelezen wordt in clubverband antwoordt Bakker positief. ,,Je hebt natuurlijk intrinsiek gemotiveerde lezers, maar die pakken nu toch minder snel een boek dat niet direct binnen hun belangstellingssfeer ligt. Voor veel lezers is een leesclub ook een stok achter de deur, er is een deadline en daar willen ze aan voldoen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook vanwege het sociale aspect dat bij de zeker wat langer bestaande clubs belangrijk is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMANALYSE
PSV wacht opnieuw een zomer waarbij het meteen alles of niks is, snelle transfers zijn noodzakelijk
Nu de Europese competities eindigen, weet PSV ongeveer wie komende zomer de tegenstanders kunnen worden in de strijd om Champions League-kwalificatie. Over tien weken wacht eerst (waarschijnlijk op zaterdag 30 juli) Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en een paar dagen later (2 of 3 augustus) start de campagne om het hoofdtoernooi van de UEFA te bereiken. -
Testlocaties Eindhoven en Helmond afgeschaald, nog 50 tests per dag
EINDHOVEN/HELMOND - In Eindhoven zijn twee grote tenten op de corona-testlocatie aan de Antoon Coolenlaan afgebroken. De teststraat sluit nog niet helemaal: de kleine tent, die er vanaf het begin heeft gestaan, blijft ook nu nog staan. Ook in Helmond is de testcapaciteit flink afgeschaald. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
met video
FNV: merendeel bussen in Eindhoven en Venlo rijden niet door staking
EINDHOVEN - Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakt, vertelt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV. “Zo’n 75 procent legt het werk neer. We zitten goed op koers.” Volgens Fred Kagie, voorzitter Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), kan ongeveer de helft van de geplande ritten niet doorgaan. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | ASML claimt ruimte en wentelt sociale problemen af; democratie terug in Metropoolregio Eindhoven
EINDHOVEN - De triple helix, samenwerking tussen bedrijven, wetenschap en overheid, leidt tot uitwassen en het is tijd de democratie terug te brengen in de Metropoolregio Eindhoven. -
PREMIUM
Geen eredivisie komend seizoen, maar het blauw-wit bloed van FC Eindhoven zal altijd blijven stromen
EINDHOVEN - Na afloop van de verloren play-off wedstrijd tegen ADO Den Haag kregen de spelers van FC Eindhoven een minutenlang applaus van de fanatieke supporters op de Henk Bloemers tribune. De eredivisiedroom was voorbij, maar de dankbaarheid was er niet minder om.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven