Volledig scherm
Nieuwe situatie van De Kazerne. © De Kazerne

Lening van driekwart miljoen voor Kazerne in Eindhoven

EINDHOVEN - De provincie verstrekt een lening van 750.000 euro aan stichting De Kazerne in Eindhoven. Daarmee kan de stichting in het centrum van Eindhoven uitgroeien tot de internationale hotspot voor Nederlands design.

Met de investering van 750.000 euro kan de stichting een flinke uitbreiding en restauratie realiseren. Nu bestaat De Kazerne al uit een restaurant, een winkel, meerdere expositieplekken, een designwinkel, een binnentuin en een vergaderlocatie. Daar moeten onder meer high-end hotelkamers, guesthouses, een sociëteit, een tweede restaurant en multifunctionele ruimtes aan worden toegevoegd.

Verbouwing

Na de verbouwing van het complex – vooral aan de kant van de Grote Berg – kan volgens de provincie een bredere internationale doelgroep worden aangesproken om de topdesign-tentoonstellingen te bezoeken. Ook het onderhoud van het monumentale pand is daarmee gegarandeerd.

De lening is een uitwerking van de toezegging die de provincie Brabant vorig jaar samen met de gemeente Eindhoven heeft gedaan om het geld van het Rijk (9,5 miljoen euro) te matchen. Het gaat daarbij onder meer om investeringen in toponderwijs, topindustrie én topdesign in de regio. De lening aan De Kazerne valt onder die laatste categorie.

Regionaal familiebedrijf

De Kazerne (uit 1825), eigendom van een regionaal familiebedrijf dat investeert in de duurzame renovatie van het complex, wordt geleid door Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek. Nu werken er 15 fte. Dat moeten er binnen een jaar 30 worden, aldus Geurts. ,,Er komt nu nog meer ruimte om design voor het voetlicht te brengen en het design van de stad Eindhoven te laten zien. Dat is ons doel altijd geweest, al sinds december 2007, toen we hier voor de eerste keer binnenstapten. En nu gaan we dan de finale stappen zetten om dat permanente, uitgebreide design-podium te realiseren. Daar zijn we uiteraard heel blij mee.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven