Volledig scherm

Leopard-tank maakt noodstop: video-manipulatie?

EINDHOVEN - Een video waarin een Nederlandse Leopard-tank een noodstop maakt voor een groepje mannen en vrouwen in pak is een hit op internet. Het filmpje waarin Nederlands wordt gesproken is in twee dagen tijd een kwart miljoen keer bekeken. De opnames zijn niet gemaakt op de kazerne in Oirschot, zo bevestigt een woordvoerder.

Mogelijk is de video gemanipuleerd door middel van een chroma-key opname. Hierbij neemt de groep plaats voor een groene wand waarop de beelden van de aanstormende tank gemonteerd worden.

Het ministerie van Defensie bevestigde woensdagmiddag dat het om een Nederlandse Leopard-tank gaat. Op de beelden doet de tank een remtest. Waar en wanneer de opnames gemaakt zijn kan een woordvoerder niet vertellen. Men gaat er echter van uit dat het gemanipuleerde beelden betreft.

"Het Nederlandse leger beschikt al anderhalf jaar niet meer over Leopardtanks". De beelden zijn dus niet recent opgenomen. Daarnaast veroorzaakt een Leopard van 67 ton die een noodstop maakt een enorme stofwolk. "Als die mensen daar echt gestaan hadden, waren ze niet meer te zien geweest na de stop."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven