LET OP: verhaal ag pas donderdag, 09.00 uur on line. Veel steun aan stadse cultuur

EINDHOVEN - Centen gaan er naar klassieke muziek, zoals de Philhamonie Zuidnederland, maar de Cultuurraad van de gemeente Eindhoven trekt opmerkelijk veel geld uit voor stadse cultuur, zoals bijvoorbeeld BMX Freestyle.

Rob Schoonen r.schoonen@ed.nl

De gemeente Eindhoven heeft de subsidiëring van de cultuur in de stad sinds kort overgedragen aan de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE). Die heeft dit keer voor het eerst subsidies toegekend in de zogeheten Plus-regeling. 57 instellingen hebben daarvoor aanvragen ingediend  voor een totaalbedrag van 3.9 miljoen euro, terwijl er 1.8 miljoen beschikbaar was. SCE-directeur Tanja Mlaker luidde daarop de noodklok en heeft cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs gevraagd extra geld vrij te maken. Schreurs heeft toegezegd 500.000 euro eenmalig extra in de lokale cultuur te steken. Was dat extra geld er niet bijgekomen, dan zouden instellingen in gevaar kunnen komen, aldus Schreurs. Het half miljoen komt overigens uit de toegezegde Brainport-gelden van het Rijk.

De Cultuurraad van de SCE - die het bestuur adviseert - is enthousiast over de artistieke kwaliteit en de veelzijdigheid in de programmering van de Eindhovense instellingen. Muziek, design en urban (de stadse cultuur) hebbend e overhand in de aanvragen, zo stelt de raad, terwijl aan vragen op het gebied van beeldende kunst, musea, dans en theater in de minderheid zijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven