Volledig scherm
Mark Cudok (voorgrond) en Jarno Heijting in de loft van Cudok, woon- en werkplaats in één. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Leven op Strijp-S: We wonen in een toeristische attractie

Mijn EindhovenEINDHOVEN - Wonen en werken in een loft in gebouw Anton op Strijp-S is iets voor jonge creatieve ondernemers, maar Marc Cudok en Arno Heijting gaan na een kleine vijf jaar weer verhuizen.

Mark Cudok (27) en Jarno Heijting (26) wonen op hun werk, Of werken altijd thuis, het is maar hoe je het bekijkt. Samen met Hans van den Elsen hebben ze het jonge bedrijfje VeviGo BV. Het is niet toevallig dat ze op Strijp-S belandden. Cudok komt uit Veldhoven en woont nu op tien kilometer van zijn ouderlijk huis. Heijting is Bestenaar van huis uit. Beiden deden ze een opleiding bij Fontys in Eindhoven, alle twee kennen ze de stad al hun hele leven. ,,Ik heb het centrum zien veranderen. Ik kan me herinneren dat je nog met de auto over het 18 Septemberplein kon”, zegt Cudok. ,,Toen Strijp-S werd vrijgegeven door Philips, was het een onbekend gat”, weet Heijting nog.

Alarmapparaatjes

VeviGo ontwikkelt en verkoopt alarmapparaatjes voor het bedrijfsleven. Denk aan een knop zoals ouderen die vaak bij zich hebben, maar dan voor professionals als glazenwassers – die vaak alleen werken – of buschauffeurs, die te maken krijgen met geweld. Een druk op de knop en in een alarmcentrale wordt geregistreerd dat er ergens hoge nood is, en er wordt gereageerd. Het vestigingsklimaat in Eindhoven heet gunstig te zijn voor dergelijke creatieve, nieuwe ideeën. Tegenvaller voor VeviGo was dat Brainport niet met geld over de brug kwam om hun start up – nieuw bedrijfje – in het zadel te helpen. ,,Ze vonden ons idee niet innovatief genoeg.”

Hoe het zij, VeviGO is nu een bedrijfje waarvan de drie ondernemers bijna kunnen leven, ze hebben er alle drie nog een eenmanszaakje naast. Over Strijp-S als plek om zich te vestigen, hoefden Cudok en Heijting niet lang na te denken. En dat ze in een loft wilden wonen in een van de oude Philips-gebouwen was ook snel beslist. Een kleine vijf jaar geleden betrokken ze met hun vriendinnen ieder een loft – een grote ruimte die als woning dienst doet, zonder aparte kamers - in gebouw Anton. Ze wonen op dezelfde verdieping. In hun lofts wonen en werken ze nu, vaak samen aan de grote tafel in de ruimte van Cudok. ,,Wonen en werken is bij ons heel erg verweven, dat is ook een nadeel. In het begin ben je alleen maar aan het werk. Er is altijd iets wat af moet”, stelt Heijting inmiddels vast. ,,Als ik lang doorwerk, roept mijn vriendin wel eens: hee, het is hier geen kantoor. Maar dat is het wel”, schetst Cudok.

Zakelijke voordelen

De naam en faam van Strijp-S brengt dan weer zakelijke voordelen, aan Strijp-S kleeft succes. ,,Toen we het adres van ons bedrijf bekendmaakten, reageerden veel mensen met: ‘Zo, Strijp-S, het gaat zeker goed met jullie?’”, vertelt Heijting. ,,En als we hier aan tafel zitten met klanten, horen we vaak; ’Hee, mijn opa heeft hier ook nog gewerkt.’ Dan heb je al plus tien.”

Komt nog iets bij. Strijp-S trekt veel bekijks. ,,We wonen hier in een toeristische attractie. Dat is leuk , maar na een paar jaar kom je erachter dat het gebied ook wel wat overrated is. Het is gewoon een veredeld industrieterrein”, vindt Heijting. Na vijf jaar in de loft, is hij met zijn vriendin nu op zoek naar iets anders, net als Cudok. ,,We missen een tuin en verschillende ruimtes. Hier zit je altijd bij elkaar op de lip. Kinderen zouden we hier niet willen grootbrengen. Werken op Strijp-S is prima, ik hoop dat we met ons bedrijf ooit nog eens een ruimte in het Klokgebouw kunnen krijgen. Maar hier wonen is iets anders. Dat is meer voor een bepaalde fase in je leven.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven